Porady:
- Do masy karmelowej możecie dodać kakao (1 łyżeczka) lub cynamon (wystarczy szczypta).
- Aby zrobić szyszki w wersji wegańskiej, wystarczy użyć olej kokosowy.
- Zamiast ryżu możecie użyć innych preparowanych nasion, np. pszenicy lub amarantusa.
- Szyszki trzeba lepić od razu, ponieważ masa bardzo szybko zastyga.Wygodniej będzie robić je w lateksowych rękawiczkach.
- Zaraz po ostygnięciu deser jest gotowy do jedzenia. Karmelowe szyszki warto jednak schować do lodówki, ponieważ schłodzone będą bardziej chrupiące.
- Szyszki można przechowywać w lodówce w papierowej torebce przez 4–5 dni.
Notka redakcyjna:
Szyszki – smak dzieciństwa
Szyszki z ryżu preparowanego dla młodszego pokolenia mogą być zupełnie nieznanym deserem, ale dla wielu osób w średnim wieku będą słodkim wspomnieniem młodości. Popularnością w czasach PRL dorównywały innym smakołykom, takim jak:
- blok czekoladowy – przygotowywany na bazie mleka w proszku, kakao i herbatników,
- piszinger – czyli wafle przekładane kremem czekoladowym,
- ciasteczka ziemniaczki – lepione z masy kakaowej wymieszanej z herbatnikami,
- sernik na zimno z galaretką, czyli tzw. „kryształek”,
- metrowiec – dwukolorowe ciasto ucierane przełożone kremem budyniowym i polane polewą czekoladową,
- czy puszyste ciasto murzynek.
Szyszki z polską krówką
Przy okazji karmelowych szyszek warto poznać historię polskiej krówki. Przepis na cukierek powstał na początku XX wieku na wchodzie Polski. Pierwszy raz rozpoznawalne zwierzę na opakowaniu cukierków pojawiło się dzięki Feliksowi Pomorskiemu. Logo się przyjęło i jest stosowane do dzisiaj.
Krówki przygotowywane są z mleka, masła i cukru. Dawniej masę na cukierki gotowano w wielkich kotłach, następnie krojono ją na cukierki i ręcznie zawijano w papierki. Dzisiaj oczywiście produkcja krówek odbywa się automatycznie. Świeża krówka jest miękka i ciągnąca, a z czasem staje się coraz bardziej krucha.
Szyszki z kajmakiem
Kultowe szyszki możecie przygotować również na bazie kajmaku, czyli zredukowanego mleka skondensowanego. Na takie szyszki potrzebujecie:
- 400 g kajmaku,
- 100 g ryżu preparowanego
- i 80 g masła.
Dalej przepis pozostaje bez zmian. Jeśli chcecie samodzielnie przygotować kajmak, należy gotować mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. 5 godzin. Puszkę z kajmakiem umieszczamy w garnku z wodą w taki sposób, aby woda w całości przykryła puszkę.