Porady:
- Jeśli mamy wybór, do tabbouleh lepsza będzie kasza bulgur o drobniejszej strukturze.
- Sos do sałatki możemy wymieszać w osobnym naczyniu, np. w małym, zakręcanym słoiku. Wlewamy do niego oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zakręcamy i wstrząsamy, żeby połączyć składniki.
- Dla zaostrzenia smaku możemy dodać szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Zamiast szczypiorku możemy użyć drobno pokrojoną cebulę.
- Do tabbouleh świetnie pasuje sumak – przyprawa z suszonych owoców, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu.
- Sałatkę najłatwiej jest wymieszać przy pomocy dwóch widelców, które ładnie rozdrobnią ziarenka kaszy.
- Tabbouleh podajemy schłodzone lub w temperaturze pokojowej.
- Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Notka redakcyjna:
Tabbouleh z komosą ryżową i inne warianty libańskiej sałatki
Aby sałatka tabbouleh była bezglutenowa, możemy przygotować ją z komosą ryżową lub kaszą jaglaną. Popularny jest także wariant z błyskawiczną kaszą kuskus, której nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na 10–15 min. Każdy z tych składników jest cennych źródłem wartości odżywczych, więc warto je spożywać naprzemiennie:
- kasza bulgur – wytwarzana jest z pszenicy durum, zawiera dużą ilość błonnika i witaminy z grupy B,
- komosa ryżowa, czyli inaczej quinoa – również jest bogata w błonnik, zawiera także białko, żelazo, cynk i niacynę,
- kasza jaglana – to także dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, dodatkowo zawiera niacynę i witaminę B6, które wspomagają pracę mózgu,
- kuskus – to semolina pszenna, która jest łatwo przyswajalnym źródłem błonnika, białka i węglowodanów.
Popularne dodatki do tabbouleh
Tradycyjny przepis na libańską sałatkę składa się z ugotowanej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżych pomidorów i cebuli. W naszej propozycji dodaliśmy zielony ogórek, szczypiorek i miętę, które sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej świeża i orzeźwiająca. Do kolorowej sałatki możemy dodać także:
- młody szpinak,
- rukolę,
- czerwoną lub zieloną paprykę,
- oliwki,
- ser feta.
Dużo zależy od tego, czy planujemy podać sałatkę w formie dodatku do dania głównego, czy jako niezależny lunch, np. do pracy. W pierwszym przypadku w zupełności wystarczy wersja z podstawowego przepisu. W drugim – możemy skusić się na więcej dodatków.
Z czym podawać sałatkę tabbouleh?
W restauracjach libańskich tabbouleh podawane jest na przystawkę – często w towarzystwie innych meze, czyli niewielkich przekąsek. Lekka sałatka z kaszą i natką pietruszki sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub ryb.
Libańska sałatka z kaszy bulgur świetnie komponuje się z innymi potrawami kuchni bliskowschodniej – z chrupiącymi falafelami lub mięsną bądź warzywną koftą.