
Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jagnięcina: 6 szt.
- cebula: 3 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- ras al hanout: 30 g
- kumin (kmin rzymski): 5 g
- imbir: 5 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- pigwa: 1 kg
- sok z cytryny: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- kolendra: 1 pęczek
- cytryna kiszona: 1 szt.
- oliwki kalamata: 15 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso kroimy na nieco mniejsze kawałki. Obrane cebule i czosnek siekamy. Do naczynia żaroodpornego (najlepiej do podstawy tadżinu) wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, przyprawy, czosnek i oliwę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
krok 2
Przykrywamy i gotujemy przez 40 min, na średnim ogniu. W tym czasie pigwy obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne, namaczamy w wodzie z sokiem cytrynowym. Dokładamy je do tadżina i gotujemy jeszcze 20 min.
krok 3
Dolewamy szklankę wody, jeżeli sos zanadto się zredukował. Zioła siekamy, kiszoną cytrynę kroimy w drobną kostkę, posypujemy nią mięso, dodajemy oliwki, trochę soku cytrynowego i podajemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

