
Tagine
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kurczak: 1 kg
- zielone oliwki: 100 g
- cebula: 1 szt.
- seler naciowy: 2 gałązki
- cytryna: szt.
- koncentrat pomidorowy: 20 g
- słodka papryka: 8 g
- kumin (kmin rzymski): 10 g
- cynamon: 8 g
- imbir: 8 g
- sól: 8 g
- mąka pszenna: 12 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- woda: 120 ml
- natka pietruszki: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: dzielimy go na mniejsze kawałki.
krok 2
Przyprawy: wszystkie sypkie przyprawy i mąkę mieszamy ze sobą w misce. Obtaczamy w nich kurczaka.
krok 3
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron.
krok 4
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
krok 5
Przygotowanie potrawy: cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Seler myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Cytrynę myjemy i wykrawamy 4 cienkie plastry. Składniki przekładamy do tagine, dokładamy oliwki, mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym i dodajemy do potrawy. Naczynie przykrywamy.
krok 6
Pieczenie: tagine z kurczakiem pieczemy przez 60 minut, po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Natkę myjemy i siekamy. Posypujemy nią danie.

