Reklama

Tagine to marokańskie danie, przygotowywane w charakterystycznym naczyniu z kominem, my proponujemy podać je z kurczakiem. Tak upieczone mięso wprost rozpływa się w ustach. Dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw, danie jest niezmiernie bogate w smaki. Potrawa doskonale sprawdzi się do lunch boxa, do pracy czy szkoły. Zapraszamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na tagine z kurczakiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kurczak: dzielimy go na mniejsze kawałki.

  • krok 2

    Przyprawy: wszystkie sypkie przyprawy i mąkę mieszamy ze sobą w misce. Obtaczamy w nich kurczaka.

  • krok 3

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron.

  • krok 4

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.

  • krok 5

    Przygotowanie potrawy: cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Seler myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Cytrynę myjemy i wykrawamy 4 cienkie plastry. Składniki przekładamy do tagine, dokładamy oliwki, mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym i dodajemy do potrawy. Naczynie przykrywamy.

  • krok 6

    Pieczenie: tagine z kurczakiem pieczemy przez 60 minut, po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Natkę myjemy i siekamy. Posypujemy nią danie.

Porady:

  • Danie najczęściej podajemy z kuskusem, z dodatkiem świeżych warzyw i ziołami, np. natką pietruszki czy kolendrą. Możemy do kuskusu dodać usmażone warzywa, np. paprykę, cukinię. Doskonale komponuje się z także z chlebkami naan czy zgrillowaną tortillą. Wszystkie one pasują również do tagine z kurczakiem.
  • Najpopularniejszym, oryginalnym dodatkiem do tagine jest kiszona cytryna. Nadaje daniu bogatego, głębokiego aromatu. Możemy w bardzo łatwy sposób zrobić je w domu. A naprawdę warto, bo doskonale wzbogacają dania z mięsem, np. gulasze oraz wegańskie.
  • Kawałki z kurczaka z powodzeniem możemy zastąpić filetem, pokrojonym w kostkę. Tagine możemy zrobić z dowolnym rodzajem mięsa, np. wołowiną, jagnięciną, sarniną, a nawet owocami morza.
  • Potrawa ta występuje też w wersji wegetariańskiej i wegańskiej – wtedy bazuje na dużej ilości warzyw, najczęściej z dodatkiem ciecierzycy. Ciekawą propozycją jest też tagine z kuskusem i z bakaliami, zwłaszcza z suszonymi morelami.
  • Danie możemy przygotować w innym żaroodpornym naczyniu, jednak smak potrawy nie będzie tak bogaty.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama