
Tagliatelle à la carbonara
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- boczek: 400 g
- makaron tagliatelle: 400 g
- szalotka: 4 szt.
- białe wino: 100 ml
- estragon: 10 liści
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 5 g
- żółtko: 2 szt.
- parmezan: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obrane szalotki siekamy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy szalotki i 5 listków estragonu. Gdy szalotki się zeszklą, polewamy je białym winem i redukujemy do 2/3 objętości. Odstawiamy.
krok 2
Makaron: gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i przechowujemy w ciepłym miejscu z jedną łyżką wody z gotowania.
krok 3
Tagliatelle carbonara: w salaterce żółtka ubijamy z tartym parmezanem. Dodajemy szalotki i boczek, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby pokrył się sosem. Podajemy od razu, posypane listkami estragonu i płatkami parmezanu.

