Porady:
- Tagliatelle z krewetkami to tylko jedna z propozycji. Jeśli nie mamy tego typu makaronu, możemy użyć również innych rodzajów, takich jak: spaghetti, pappardelle czy fettuccine.
- Odcedzając makaron, warto zostawić kilka łyżek wody z gotowania i dodać ją do sosu. To sprawi, że sos nabierze lepszej konsystencji.
- Gorącego, odcedzonego makaronu nie należy przelewać zimną wodą. Ta popularna niegdyś metoda pozbawia makaron cennej skrobi, która sprawia, że sos lepiej "lepi się" do makaronu, przez co dokładniej go porywa.
- Szybkie tagliatelle z krewetkami można też przygotować na jednej patelni. Wystarczy przyrządzić na niej sos i ugotować w nim makaron pod przykryciem. Na koniec dorzucamy surowe krewetki, które błyskawicznie zetną się w gorącym makaronie.
Notka redakcyjna:
Jak obrać krewetki?
Ten przepis można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych krewetek, Jeśli wybieramy mrożone owoce morza, kilka godzin wcześniej należy je odmrozić w lodówce. Natomiast jeśli używamy świeżych krewetek z głowami, najpierw należy je obrać. Jak to zrobić? Jeśli mają głowy, pierwszy krok to ich odcięcie. Krok drugi to zdjęcie twardego pancerzyka. Najłatwiej zrobić to, zaczynając od spodu brzucha, w miejscu gdzie obie strony pancerzyka się stykają. Ściągając pancerzyk, możemy zdjąć całość lub zostawić ogonek dla dekoracji, według naszego uznania. Krok trzeci to oczyszczenie jelit krewetki. Robimy płytkie nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki i delikatnie wyciągamy jelito (wygląda jak czarna niteczka), najlepiej przy pomocy czubka nożyka lub wykałaczki. Obrane krewetki należy już tylko wypłukać i można je smażyć!
Jakie wino do krewetek?
Krewetki w winie to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania tych owoców morza. Jakie wino wybrać, aby najlepiej komponowało się z delikatnym smakiem krewetek? Do dań z owocami morza powinniśmy wybierać białe wina, najlepiej te wytrawne. Szczepy, które idealnie pasują do dań z krewetek to: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon Blanc lub Riesling.
Tagliatelle z krewetkami - przepis o wielu twarzach
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym to tylko jedna z wielu wersji tej pasty. Możemy przygotować też inne odsłony tego przepisu, z wykorzystaniem przeróżnych warzyw i sosów. Jak ugotować makaron z krewetkami na inne sposoby? Warto eksperymentować z różnymi sosami. Klasyczny sos do krewetek z makaronem przygotujemy na bazie masła, białego wina i czosnku. Do tej bazy warto dodać świeże zioła, sok z cytryny, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki, papryczkę chilli. Fanom delikatniejszych i bardziej treściwych sosów z pewnością posmakuje tagliatelle w sosie śmietanowym, a tym, którzy lubią szybkie gotowanie- tagliatelle z krewetkami i pesto (można użyć zarówno klasycznego bazyliowego, jak i pesto z jarmużu czy pietruszki).
Do wszystkich sosów, warto też dodać przeróżne warzywa, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej estetyczne, a do tego smaczniejsze i bardziej treściwe. Jakie warzywa pasują do krewetek? Właściwie wszystkie! Jednak najbardziej polecamy użycie pomidorków koktajlowych, kolorowych papryk czy świeżych szparagów. Pyszny jest również makaron z krewetkami i szpinakiem (zarówno świeżym, jak i mrożonym) oraz makaron z krewetkami i cukinią.