Porady:
- Tagliatelle z cukinii możemy przygotować także z mięsnymi dodatkami lub w innym sosie.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać sok z limonki.
- Jeśli chcemy przygotować klasyczne pesto z bazylii, do kielicha blendera dorzucamy 2 ząbki czosnku.
- Zamiast orzechów piniowych możemy dodać orzechy nerkowca lub pestki słonecznika. Przy wprowadzaniu zamienników, należy jednak pamiętać o tym, że każda zmiana ma istotny wpływ na smak potrawy.
- Wstążki z cukinii idealnie smakują posypane po wierzchu startym parmezanem.
Notka redakcyjna:
Z czym jeść tagliatelle z cukinii?
Warzywne tagliatelle świetnie smakuje w różnych daniach, które możemy podać na obiad, lunch lub kolację. Poniżej podpowiadamy, co można zrobić z cukinii na szybko:
- carbonara z cukinii – czyli kompozycja z wędzonym boczkiem, czosnkiem i sosem z żółtek,
- sałatka z cukinii – tagliatelle (po krótkim podsmażeniu na oliwie) możemy podać na zimno, np. z dodatkiem suszonych lub świeżych pomidorów, rukoli i sera fety,
- tagliatelle z cukinii i marchewki – paski z warzyw świetnie sprawdzają się zarówno w wersji smażonej, jak i w kolorowej sałatce. W podobny sposób możemy przygotować wstążki z selera, zielonego ogórka, buraka lub kalarepy.
- tagliatelle z cukinii z grzankami – warzywne wstążki podsmażone z czosnkiem i chili świetnie smakują na ziołowych grzankach zrobionych z francuskiej bagietki.
Jaki sos do tagliatelle z cukinii?
Cukinię możemy stosować jako zamiennik do makaronu w większości kompozycji mięsnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z:
- sosem śmietanowym – do tego świetnie pasuje delikatne białe mięso, np. filet z kurczaka lub łososia
- sosem pomidorowym – do tagliatelle z cukinii możemy przygotować klasyczny sos z mięsem mięsem mielonym, zgodnie z przepisem na spaghetti alla bolognese.
- ziołowym pesto – do warzywnych makaronów świetnie sprawdzi się nie tylko klasyczna bazyliowa mieszanka, ale także pesto z jarmużu lub francuskie persillade, czyli sos pietruszkowy na zimno.
Tagliatelle z cukinii sprawdzi się także jako nadzienie do tart wytrawnych lub w zapiekankach z piekarnika.
Jak zrobić makaron z cukinii do spaghetti?
Przy pomocy prostych kuchennych gadżetów możemy wyczarować z cukinii nie tylko tagliatelle, ale także makaron spaghetti. Do wyboru mamy trzy opcje:
- obieraczka do warzyw – to małe i praktyczne akcesorium znajduje się prawie w każdej kuchni. Zatem przygotowanie w ten sposób makaronu z cukinii nie wymaga dodatkowych wydatków,
- spiralizer – to rodzaj temperówki do warzyw. Może być manualny lub elektryczny. Często nakładki do makaronów z warzyw są sprzedawane w zestawie z malakserem lub blenderem ręcznym. Przy pomocy spiralizera możemy zrobić także makaron z cukinii w formie spaghetti, który świetnie smakuje z oliwą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi,
- tarka julienne – to prosta kuchenna pomoc z ostrzem do cięcia warzyw w paski.
Wstążki lub spaghetti z cukinii możemy ugotować w gorącej osolonej wodzie (maksymalnie przez 3 min), podsmażyć na oliwie lub dodać do gorącego sosu.