
Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem
- słonecznik: 3 łyżki stołowe
- makaron tagliatelle: 500 g
- cebula: 1 szt.
- szpinak: 420 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- śmietana 30%: 200 ml
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem? Zaczynamy od ugotowania wody na makaron. Wodę solimy – około 0,5 łyżki soli na 1,5 l wody. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni. Czosnek obieramy, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy pilnując by zarówno cebula jak i czosnek się nie spaliły. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Gdy to nastąpi zawartość patelni doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej.

iStock krok 2
W kolejnym kroku dodajemy śmietanę i całość szybko mieszamy. Szpinak gotujemy do momentu zgęstnienia sosu do pożądanej konsystencji. Gdy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze przez kilka chwil mieszając. Na drugiej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gotowy makaron tagliatelle ze szpinakiem posypujemy słonecznikiem i podajemy.

istock

