
Tandoori chicken – indyjski kurczak
- pałki z kurczaka: 6 szt.
- skrzydełka z kurczaka: 3 szt.
- garam masala: 40 g
- koncentrat pomidorowy: 20 g
- czosnek: 3 ząbki
- imbir: 1 szt.
- cytryna: 1 szt.
- kolendra: 8 g
- olej: 16 ml
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cytryna: kroimy ją na pół. Potrzebna nam będzie tylko jedna połówka owocu, z której należy wycisnąć sok.
krok 2
Imbir: 3–4 cm kawałek imbiru obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 3
Kolendra: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
krok 4
Czosnek: obieramy, a następnie przeciskamy ząbki przez praskę
krok 5
Mięso: obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W oddzielnym naczyniu mieszamy garam masalę, sól, olej i pieprz. Następnie obtaczamy w tak przygotowanej mieszance mięso i odstawiamy je na talerz.
krok 6
Marynata: do oleju z przyprawami dodajmy jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, imbir i sok z cytryny. W tak przygotowanej paście ponownie obtaczamy kurczaka. Następnie dobrze zakryte mięso z marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
krok 7
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Kurczaka wyjmujemy z lodówki, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość pieczemy przez 40–50 minut.

