
Taramasalata – grecka pasta z ikry dorsza
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kawior: 100 g
- czerstwy chleb: 300 g
- oliwa z oliwek: 170 ml
- cytryna: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Chleb: skórka chleba nie będzie nam potrzebna, więc należy ją usunąć. Następnie dzielimy pieczywo na mniejsze kawałki, wrzucamy je do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do namoczenia.
krok 2
Czerwona cebula: obieramy ją, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 3
Cytryna: dzielimy ją na pół i wyciskamy z niej sok.
krok 4
Taramasalata: chleb odciskamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy go z cebulą i soloną ikrą z dorsza. Wrzucamy składniki do malaksera i rozdrabniamy. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy ze sobą, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
krok 5
Podanie: taramasalatę przekładamy do miseczki i serwujemy w towarzystwie pieczywa.

