
Tarator – bułgarski chłodnik
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jogurt grecki: 500 g
- ogórek: 400 g
- czosnek: 10 g
- koperek: 1 pęczek
- orzechy włoskie: 25 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- sok z cytryny: 10 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: ogórki myjemy i obieramy. Przekrajamy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym drobno siekamy. Orzechy włoskie łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Zupa: łączymy jogurt grecki lub bałkański z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem (zostawiamy część do dekoracji). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli tarator jest za gęsty, dodajemy nieco zimnej, przegotowanej wody. Wkładamy go do lodówki do całkowitego schłodzenia.
krok 3
Podanie: gotowy bułgarski chłodnik przelewamy do miseczek. Każdą porcję skrapiamy oliwą oraz posypujemy orzechami i koperkiem. Serwujemy od razu, na zimno.

