
Tarta z agrestem
- mąka tortowa: 175 g
- masło: 200 g
- cukier puder: 50 g
- żółtko: 2 szt.
- mleko: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 50 g
- cukier waniliowy: 16 g
- cukier: 25 g
- agrest: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto na tartę: 150 g mąki tortowej oraz 100 g schłodzonego masła sieczemy na stolnicy. Dodajemy cukier puder oraz żółtka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zagnieceniu, ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około 30 minut.
krok 2
Pieczenie spodu: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Schłodzony, kruchy spód rozwałkowujemy. Wylepiamy nim posmarowaną masłem foremkę (najlepiej o średnicy 24 cm). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą lub ryżem. Przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
krok 3
Krem budyniowy: Do małego naczynia przelewamy 125 ml mleka. Dodajemy do niego 50 g mąki ziemniaczanej oraz 25 g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Pozostałe mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego 25 g cukru, 16 g cukru wanilinowego oraz 100 g masła. Całość zagotowujemy. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, wlewamy do niego odłożone wcześniej mleko z mąką. Energicznie mieszamy. Ciągle gotując, mieszamy budyń przez około 1-2 minuty.
krok 4
Tarta z agrestem: Ciepły budyń wylewamy na upieczony spód. Całość odkładamy na bok, do lekkiego wystudzenia. Agrest płuczemy i osuszamy. Delikatnie wciskamy owoce w wierzch tarty. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na 1–2 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

