
Tarta brzoskwiniowa z jagodami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- brzoskwinie: 3 szt.
- cukier: 50 g
- sól: 3 g
- cynamon: 3 g
- skrobia kukurydziana: 5 g
- ciasto francuskie: 1 szt.
- jagody:
- cukier: 350 g
- jajka: 1 szt.
- woda: 15 ml
- cukier puder: 200 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- śmietana: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Brzoskwinie: zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.
krok 2
Pieczenie: na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.
krok 3
Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.

