Tarta cytrynowa z bezą
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 200 g
- woda: 155 ml
- jajka: 5 szt.
- cukier puder: 30 g
- sól: 1 szczypta
- cytryna: 3 szt.
- mąka ziemniaczana: 75 g
- cukier drobny: 270 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiewamy mąkę pszenną (typ 450, czyli krupczatkę) z cukrem pudrem i solą na stolnicę. Dokładamy 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy je palcami z suchymi składnikami lub szybko siekamy nożem. Kiedy powstanie kruszonka, dodajemy 1 żółtko i tyle zimnej wody, żeby zagnieść ciasto (około 30 ml). Formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

ZjedzPięknie krok 2
Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wykładamy nim okrągłą foremkę o średnicy około 24 cm. Deser będzie się najładniej prezentował z charakterystycznymi pofalowanymi brzegami, ale jeśli nie mamy blaszki do tarty, możemy wykorzystać tortownicę. Dociskamy kruche ciasto do spodu i rantów. Nakłuwamy je, po czym przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (specjalnymi kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem). Pieczemy w 190°C (tryb góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i folię. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 10 minut. Powinna mieć złoty kolor. Nie dopuszczamy, żeby mocno się zarumieniła.

ZjedzPięknie krok 3
Ścieramy skórkę z 2 cytryn. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców i przecedzamy go przez sitko. Umieszczamy w garnku. Dodajemy 125 ml wody, 70 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej. Mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. Stopniowo dorzucamy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy 1 jajko i 3 żółtka. Ponownie mieszamy, aż powstanie gęsty, jednolity krem cytrynowy do tarty.

ZjedzPięknie krok 4
Ubijamy pozostałe po wcześniejszych krokach 4 białka. Kiedy powstanie piana, stopniowo dodajemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż stworzy się puszysta, błyszcząca masa. Na koniec wsypujemy 25 g mąki ziemniaczanej.

ZjedzPięknie krok 5
Rozsmarowujemy krem cytrynowy na przestudzonym kruchym spodzie. Wyrównujemy go szpatułką. Na wierzchu układamy ubite białka. Nie uklepujemy ich, tylko tworzymy niewysokie fale, na przykład wypukłością łyżki lub specjalną skrobką z ząbkami. Tarta cytrynowa z bezą powinna się piec przez około 20 minut w 180°C, aż lekko zarumieni się z wierzchu.

ZjedzPięknie


