Reklama

Tarta cytrynowa to połączenie kruchego spodu, słodkiego kremu o świeżym posmaku cytrusów i lekkiej bezy. Składników jest niewiele, a pierwsze skrzypce gra kwaśny owoc, które prawie zawsze mamy w kuchni. Można przyrządzać ją przez cały rok, ale jej słoneczne nadzienie i orzeźwiający aromat kojarzą się z wiosennym podwieczorkiem. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje tarta cytrynowa. Przepis przyda się na specjalne okazje lub kameralne rodzinne spotkania.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przesiewamy mąkę pszenną (typ 450, czyli krupczatkę) z cukrem pudrem i solą na stolnicę. Dokładamy 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy je palcami z suchymi składnikami lub szybko siekamy nożem. Kiedy powstanie kruszonka, dodajemy 1 żółtko i tyle zimnej wody, żeby zagnieść ciasto (około 30 ml). Formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wykładamy nim okrągłą foremkę o średnicy około 24 cm. Deser będzie się najładniej prezentował z charakterystycznymi pofalowanymi brzegami, ale jeśli nie mamy blaszki do tarty, możemy wykorzystać tortownicę. Dociskamy kruche ciasto do spodu i rantów. Nakłuwamy je, po czym przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (specjalnymi kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem). Pieczemy w 190°C (tryb góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i folię. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 10 minut. Powinna mieć złoty kolor. Nie dopuszczamy, żeby mocno się zarumieniła.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Ścieramy skórkę z 2 cytryn. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców i przecedzamy go przez sitko. Umieszczamy w garnku. Dodajemy 125 ml wody, 70 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej. Mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. Stopniowo dorzucamy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy 1 jajko i 3 żółtka. Ponownie mieszamy, aż powstanie gęsty, jednolity krem cytrynowy do tarty.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Ubijamy pozostałe po wcześniejszych krokach 4 białka. Kiedy powstanie piana, stopniowo dodajemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż stworzy się puszysta, błyszcząca masa. Na koniec wsypujemy 25 g mąki ziemniaczanej.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Rozsmarowujemy krem cytrynowy na przestudzonym kruchym spodzie. Wyrównujemy go szpatułką. Na wierzchu układamy ubite białka. Nie uklepujemy ich, tylko tworzymy niewysokie fale, na przykład wypukłością łyżki lub specjalną skrobką z ząbkami. Tarta cytrynowa z bezą powinna się piec przez około 20 minut w 180°C, aż lekko zarumieni się z wierzchu.

    ZjedzPięknie

Porady:

  • Kruche ciasto można przygotować w malakserze, żeby zimne składniki miały jak najmniej styczności z ciepłem dłoni. Ostrza drobno posiekają masło z mąką i cukrem, a potem wystarczy już tylko zagnieść ciasto z żółtkiem i wodą kilkoma szybkimi ruchami.
  • Klasyczna tarta cytrynowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do kremu limoncello lub kilka kropli likieru miętowego
  • Tartę z kremem cytrynowym możemy ozdobić po całkowitym wystudzeniu listkami mięty lub tymiankiem, a także skórką cytryny lub pomarańczy.
  • Dla osób, którzy nie przepadają za bezą, dobrą alternatywą jest tarta cytrynowa z mascarpone. Kruchy spód i masa pozostają bez zmian, ale wierzch deseru ozdobi śmietana ukręcona na sztywno z włoskim serkiem.
  • Białka ubite z cukrem możemy wycisnąć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką, żeby zrobić wzorki przypominające minibezy.

Notka redakcyjna:

Tarta cytrynowa bez pieczenia

Co ciekawe, wszystkie elementy tarty cytrynowej można równie dobrze przygotować całkowicie bez użycia piekarnika, trzeba tylko pomyśleć o pewnych zamiennikach i alternatywnych technikach kulinarnych. Oto kilka propozycji:

  • Spód można zrobić z herbatników lub ciasteczek owsianych. Należy rozdrobnić je i połączyć z miękkim masłem lub olejem kokosowym, a następnie przycisnąć do dna i brzegów foremki. Potem wystarczy schłodzić masę w lodówce, żeby zastygła.
  • Świetnym wypełnieniem tarty będzie klasyczny lemon curd. Można też przyrządzić mocno cytrynowy krem mascarpone lub z kaszy manny.
  • Bardzo łatwa tarta cytrynowa może być ozdobiona bezą włoską. Nie trzeba jej piec, ponieważ przyrządza się ją z użyciem gorącego syropu cukrowego. Wyciskamy ją na wierzch deseru za pomocą rękawa cukierniczego. Jeśli mamy taką możliwość, skarmelizujmy ją od góry, używając palnika do flambirowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama