
Tarta czekoladowa z malinami
- mąka: 150 g
- kakao: 50 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- sól: 3 g
- cukier puder: 30 g
- masło: 140 g
- jajka: 1 szt.
- gorzka czekolada: 200 g
- śmietana 30%: 250 ml
- cukier: 25 g
- woda: 30 ml
- maliny: 1 kg
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na tartę: wszystkie suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy 90 g masła pokrojonego w kostkę, zagniatamy, aż powstaną okruchy. Jajko lekko roztrzepujemy i dodajemy je do ciasta, mieszamy i po chwili zagniatamy do połączenia składników i formujemy kulę. Owijamy folią, wsadzamy do lodówki na ok. 30 min.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formy na tartę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, tworząc rant. Pieczemy przez 15 min w temp. 190°C i pozostawiamy do schłodzenia.
krok 3
Pieczenie: tartę czekoladową wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
krok 4
Krem czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Czekoladę siekamy, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 30 ml syropu cukrowego i 50 g masła, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
krok 5
Maliny: myjemy je i delikatnie osuszamy. Połowę owoców miksujemy na purée i wykładamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię łyżką. Na to wylewamy czekoladowy ganache. W
krok 6
Tarta czekoladowa z malinami: na podpieczony spód z malinami wylewamy krem czekoladowy (ganache). Deser wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godz. Przed podaniem wierzch dekorujemy resztą świeżych malin.

