Porady:
- Masło na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.
- Paski na wierzch tarty wycinamy nożem lub radełkiem.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zastępujemy mieszanką mąki kokosowej, migdałowej, ryżowej lub ziemniaczanej.
- Jeśli lubimy przyprawy korzenne, do czereśni możemy dodać także odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej.
- Aromat migdałowy możemy zastąpić waniliowym.
- Słodkie czereśnie możemy zastąpić trochę bardziej kwaśnymi wiśniami lub czereśniowiśniami, czyli krzyżówką tych dwóch rodzajów owoców.
- Świetnym dodatkiem do tarty z czereśniami są domowe lody waniliowe lub sos angielski.
Notka redakcyjna:
Rustykalna tarta z czereśniami
To właściwie to samo ciasto tylko w innym kształcie. Możemy je upiec w dowolnej blaszce, więc nie potrzebujemy specjalnej formy do tarty:
- ciasto kruche rozwałkowujemy na placek i przekładamy na blachę – najlepsza będzie tortownica, ale może być także kwadratowa lub prostokątna forma,
- na środek nakładamy owoce, pozostawiając brzeg o szerokości ok. 5 cm z każdej strony,
- brzegi ciasta nakładamy na owoce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Popularne warianty przepisu na tartę z czereśniami
Kruche ciasto z owocami to przepis, który może być punktem wyjścia do bardziej wyszukanych wypieków. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
- tarta z czereśniami i budyniem – na kruche ciasto nakładamy warstwę gęstego budyniu waniliowego, który możemy zrobić domowym sposobem z żółtek i mąki ziemniaczanej. Do ciasta przygotowujemy budyń z mniejszą ilością mleka – zamiast 500 ml wystarczy 400 ml. Na budyń kładziemy owoce i przykrywamy je kratką z kruchego ciasta,
- tarta z czereśniami i kruszonką – zamiast kratki, możemy zrobić kruszonkę. W klasycznej wersji składa się ona z masła, mąki i cukru. Możemy przygotować ją także z dodatkiem płatków migdałowych,
- tarta z czereśniami i mascarpone – w tej wersji zapiekamy tylko spód ciasta. Po wystudzeniu, smarujemy dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy krem śmietankowy z mascarpone, a na wierzch świeże, wydrylowane czereśnie,
- tarta z czereśniami i bezą – w tym wariancie owoce wykładamy na wcześniej podpieczony spód, a na nich kładziemy bezę z białek i cukru. Następnie całość pieczemy przez 60 min w temperaturze 150°C.
Inne pyszne przepisy na ciasto z czereśniami
Tarta czereśniowa to jeden z wielu pomysłów na pyszne sezonowe wypieki. Jakie inne słodkości przygotujemy z dodatkiem tych owoców?
- Placek z czereśniami – to szybki i łatwy przepis, do którego nawet nie potrzebujemy miksera. W miękkim cieście jogurtowym zatopione są wydrylowane owoce.
- Clafoutis – francuski przysmak, który w smaku przypomina amerykańskie naleśniki.
- Biszkopt z czereśniami – w najprostszym wariancie na biszkoptowy spód nakładamy krem mascarpone, a na wierzch kładziemy owoce. Dodatkowo możemy przykryć je galaretką.
Czereśnie doskonale sprawdzą się jako dekoracja do deserów lodowych lub tortów. Pięknie wyglądają na szczycie naked cake lub w tortach bezowych z mascarpone i owocami.