
Tarta dalmatyńska
- masło: 100 g
- mascarpone: 500 g
- figi: 6 szt.
- mąka: 170 g
- miód: 150 g
- sól: 3 g
- cukier puder: 50 g
- żółtko: 1 szt.
- śmietana: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: przesianą mąkę mieszamy z solą i zimnym masłem, aż konsystencja będzie przypominać tartą bułkę, po czym łączymy z cukrem. Dodajemy żółtko i gęstą śmietanę. Zagniatamy ciasto. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je do śr. 26 cm (plus 2–3 cm, aby wylepić brzegi). Przenosimy do foremki. Owijamy folią i schładzamy przez 30 min w lodówce.
krok 2
Spód do tarty: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Odwijamy ciasto, przykrywamy pergaminem i posypujemy obciążnikami (np. suchą fasolą albo specjalnymi ceramicznymi kamyczkami). Pieczemy przez 10 min. Zdejmujemy papier i obciążniki, pieczemy przez kolejne 3 min. Wyjmujemy z piekarnika. Obniżamy jego temp. do 160°C.
krok 3
Wypełnienie: mascarpone z miodem wkładamy do małego rondelka i ustawiamy na chwilę na małym ogniu, stale mieszając. Ciepłą masę wlewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy figi przeciętą stroną do góry.
krok 4
Pieczenie: wstawiamy tartę do piekarnika na 30 min. Będzie gotowa, kiedy brzegi ciasta pięknie się przyrumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

