
Tarta drożdżowa z figami
- mleko: 50 ml
- drożdże: 4 g
- mąka: 150 g
- sól: 3 g
- cukier: 300 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 80 g
- figi: 10 szt.
- śmietana 30%: 45 ml
- cukier trzcinowy: 75 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, dodajemy 1 jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, dodajemy pokrojone masło (60 g). Nie wyrabiamy zbyt długo. Kiedy będzie gładkie i jednolite, umieszczamy je w posypanej mąką salaterce, przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz, aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obficie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy, aby usunąć z niego powietrze, układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło.
krok 2
Na wypełnienie: opłukane i osuszone figi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście, posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017