Reklama

Tarta dubajska to ciekawa wariacja na temat czekolady z obłędnym zielonym nadzieniem. Składa się z intensywnie kakaowego kruchego spodu, ciasta kataifi połączonego z pastą pistacjową oraz szczodrej warstwy polewy czekoladowej. Nie dość, że deser prezentuje się elegancko, to jeszcze każdy kęs niesamowicie chrupie. Przepis na dubajską tartę to gratka nie tylko dla miłośników pistacji. Sprawdźcie, jak zrobić ją krok po kroku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Połączcie suche składniki na czekoladowy kruchy spód, czyli mąkę, drobny cukier, kakao i sól. Wymieszajcie łyżką, dzięki temu potem szybciej połączycie wszystko w jednolite ciasto. Dodajcie 120 g masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyjcie je w palcach z sypkimi składnikami na kruszonkę. Możecie też wstępnie posiekać ciasto w malakserze lub użyć specjalnego noża-rozdrabniacza. To zdecydowanie przyspieszy przygotowania do pieczenia tarty dubajskiej, a masło nie zdąży się rozgrzać.

    Ewa Niepytalska

  • krok 2

    Dodajcie do ciasta lekko rozmącone jajko. Zagniećcie je w zwartą kulę. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić, możecie wlać jeszcze około 2 łyżki bardzo zimnej wody. Pamiętajcie, że kruche ciasto powinno mieć jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc używajcie krótkich i zdecydowanych ruchów. Możecie też zagnieść je w mikserze z odpowiednią końcówką – mieszadłem. Owińcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 60 minut. Jeśli chcecie przyspieszyć chłodzenie, umieśćcie je w zamrażarce na około pół godziny.

    Ewa Niepytalska

  • krok 3

    Posiekajcie ciasto kataifi na krótkie niteczki. Jeśli nie udało wam się go dostać w specjalistycznym sklepie z produktami kuchniami świata, możecie też wykorzystać nieco łatwiej dostępne ciasto filo. Wystarczy, że pokroicie je w cienkie paseczki. Na fali popularności dubajskiej czekolady w niektórych sklepach dostaniecie też już gotowe chrupki z ciasta kataifi. Warto się za nimi rozejrzeć, żeby przyspieszyć przygotowania.

    Ewa Niepytalska

  • krok 4

    Roztopcie na patelni 40 g masła. Dodajcie łyżkę cukru pudru lub więcej, do smaku. Wszystko zależy, czy pasta pistacjowa, którą wykorzystacie, jest słodzona. Wrzućcie ciasto kataifi. Smażcie je, często mieszając, żeby równomiernie się zarumieniło, przez kilka minut. Kiedy będzie już pachnące i chrupiące, zdejmijcie je z patelni i wystudźcie.

    Ewa Niepytalska

  • krok 5

    Rozwałkujcie schłodzone kruche ciasto. Wyłóżcie nim dno i boki foremki do tarty (powinno trochę wystawać poza ranty). Nakłujcie je widelcem i wstawcie do lodówki lub zamrażarki. Kiedy ciasto z powrotem stężeje, wyrównajcie brzegi za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Warto tu wspomnieć, że tarta czekolada dubajska może powstać również przy mniejszym nakładzie pracy i bez pieczenia – jeśli rozkruszycie kakaowe ciastka i połączycie je z płynnym masłem i wylepicie nimi spód foremki. Podobnie jak na przykład na tartę oreo.

    Ewa Niepytalska

  • krok 6

    Wymieszajcie ciasto kataifi z tahini oraz pastą pistacjową. Wybierzcie taką, która ma jak największą zawartość orzechów lub przyrządźcie ją samodzielnie. Nie będzie wam potrzebne nic oprócz blendera. Możecie dla ułatwienia podczas rozdrabniania dodać odrobinę oleju roślinnego, a także dosłodzić i dosolić pastę według gustu.

    Ewa Niepytalska

  • krok 7

    Przykryjcie kakaowy spód kawałkiem pergaminu. Wysypcie na niego specjalne kulki ceramiczne do pieczenia tarty lub ziarna, które macie pod ręką, na przykład grochu, fasoli lub ryżu. Dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszać i kurczyć na bokach, zachowa idealny kształt. Pieczcie je przez 15 minut w 175°C (tryb góra-dół). Potem kolejny kwadrans już bez obciążenia. Od razu wyjmijcie tartę z piekarnika i odstawcie do wystudzenia.

    Ewa Niepytalska

  • krok 8

    Połamcie gorzką czekoladę (ewentualnie mleczną, jeśli wolicie słodsze desery) na cząstki lub posiekajcie ją nożem. Podgrzejcie w rondelku śmietankę 30%. Tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie ją z palnika. Zalejcie nią czekoladę. Wymieszajcie. Powstanie aksamitny krem do dekoracji dubajskiej tarty z pistacjami.

    Ewa Niepytalska

  • krok 9

    Z grubsza posiekajcie garść orzechów, zostawcie trochę większych kawałków, resztę możecie bardziej rozdrobnić. Jeśli chcecie, przygotujcie też inne elementy dekoracji. Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym będzie się ładnie prezentowała na przykład ze świeżymi lub suszonymi malinami, z jadalnymi płatkami róż, świeżo otartą skórką pomarańczy lub limonki, a także z wiórkami białej czekolady.

    Ewa Niepytalska

  • krok 10

    Wyłóżcie nadzienie z ciasta kataifi, pasty pistacjowej i tahini na upieczony spód. Jest dość gęste, więc musicie je dobrze docisnąć łyżką lub szpatułką i starannie wypełnić nim wszystkie zagłębienia. Postarajcie się wyrównać wierzch, dzięki temu tarta po udekorowaniu i podzieleniu na porcje będzie miała równe, eleganckie warstwy.

    Ewa Niepytalska

  • krok 11

    Rozprowadźcie przygotowany wcześniej krem czekoladowy ganache po wierzchu tarty. Rozsmarujcie go szpatułką. Postarajcie się wykonywać płynne, pociągłe ruchy, żeby powstała w miarę jednolita tafla czekolady. Udekorujcie tartę dookoła pokruszonymi pistacjami, opcjonalnie złotym brokatem i cukrową posypką w kształcie perełek. Schłodźcie przed podaniem, żeby polewa zastygła i łatwiej było ukroić perfekcyjny kawałek tarty.

    Ewa Niepytalska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama