
Tarta dyniowa
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 150 g
- jajka: 5 szt.
- sól: 5 g
- dynia: 250 g
- cebula: 1 szt.
- ser żółty: 100 g
- imbir: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- goździki: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- feta: 200 g
- rozmaryn: 5 g
- tymianek: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal160
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy do miski, masło siekamy. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę zimnej wody i szczyptę soli (2g). Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy 15 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Lekko nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
krok 2
Nadzienie: goździki i gałkę ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Do miski wbijamy 4 jajka i lekko ubijamy, dolewając mleko. Dodajemy purée z dyni, sól, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i pieprz, dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy posiekaną cebulę oraz żółty ser, mieszamy.
krok 3
Pieczenie: Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 35 minut. Ciasto wyjmujemy, posypujemy pokruszonym serem feta i zapiekamy jeszcze 5-10 minut. Tartę posypujemy rozmarynem i tymiankiem. Podajemy na ciepło.

