
Tarta dyniowa z czosnkiem
- dynia: 250 g
- czosnek: 30 ząbków
- masło: 90 g
- miód: 15 ml
- ocet jabłkowy: 15 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- jajka: 4 szt.
- jogurt grecki: 105 ml
- cheddar: 50 g
- kozi ser: 70 g
- estragon: 15 g
- mąka migdałowa: 400 g
- sól morska: 5 g
- soda oczyszczona: 3 g
- syrop klonowy: 3 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na wypełnienie: dynię pokrojoną na kawałki pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.
krok 2
Na ciasto: zagniatamy je z podanych składników (mąka, masło 45 g, sól). Rozwałkowujemy na grubość 3 mm pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, tak aby wylepić formę na tartę o śr. 24 cm. Przykrywamy pergaminem, posypujemy strączkowymi i wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczemy 10 min, usuwamy strączkowe i pieczemy kolejne 10 min. Odstawiamy.
krok 3
Czosnek umieszczamy na małej patelni z kilkoma łyżkami wody. Dusimy przez kilka minut, aż będzie miękki. Dodajemy masło, zwiększamy ogień i gotujemy, aż woda odparuje, a czosnek zacznie się złocić. Dolewamy miód, ocet jabłkowy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 min, aż większość płynu odparuje, a ząbki będą pokryte ciemnym syropem.
krok 4
Z dyni odcinamy skórę, a miąższ kroimy na 2-cm kawałki.
krok 5
Jajka ubijamy z jogurtem i startym cheddarem wraz ze szczyptą soli i pieprzem. Masę przekładamy na przygotowany spód.
krok 6
Kozi ser kroimy na kawałki i wraz z karmelizowanym czosnkiem układamy na tarcie, skrapiamy syropem z czosnku i posypujemy estragonem. Temperaturę zmniejszamy do 170°C i pieczemy tartę przez 30 min, aż nabierze złotego koloru.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

