Reklama

Przepis na tartę ze szpinakiem zawiniętym w ciasto filo to pomysł nie tylko na obiad. Ciasto filo pysznie się zapiecze, zarumienią się orzeszki pini, a szpinak doda soczystości daniu.

Składniki:

olej
ciasto filo (1 opakowanie)
cebula
2 ząbki czosnku
50 dag liści szpinaku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
10 dag sera fontina lub gruyere
garść orzeszków pini

Kroki przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę lub formę do tarty (śr. 20 cm) z wysokim brzegiem smarujemy olejem. Ciasto filo wykładamy tak, aby wystawało ponad brzeg, smarując olejem każdy arkusz. Ciasto filo pieczemy przez 10 min. Widelcem przebijamy pęcherze powietrza, jeśli powstały w czasie pieczenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Wrzucamy opłukany i osuszony szpinak i podgrzewamy przez 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i starty ser. Masą szpinakową wypełniamy podpieczoną koronę z ciasta filo, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy przez 15 min. Ciasto filo najlepiej smakuje podawane od razu.

Reklama

Porady:

Zobacz też przepis na: ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama