Przepis na tartę ze szpinakiem zawiniętym w ciasto filo to pomysł nie tylko na obiad. Ciasto filo pysznie się zapiecze, zarumienią się orzeszki pini, a szpinak doda soczystości daniu.
Składniki:
olej
ciasto filo (1 opakowanie)
cebula
2 ząbki czosnku
50 dag liści szpinaku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
10 dag sera fontina lub gruyere
garść orzeszków pini
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę lub formę do tarty (śr. 20 cm) z wysokim brzegiem smarujemy olejem. Ciasto filo wykładamy tak, aby wystawało ponad brzeg, smarując olejem każdy arkusz. Ciasto filo pieczemy przez 10 min. Widelcem przebijamy pęcherze powietrza, jeśli powstały w czasie pieczenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Wrzucamy opłukany i osuszony szpinak i podgrzewamy przez 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i starty ser. Masą szpinakową wypełniamy podpieczoną koronę z ciasta filo, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy przez 15 min. Ciasto filo najlepiej smakuje podawane od razu.
Porady:
Zobacz też przepis na: ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta


