
Tarta gruszkowa z wanilią
- jajka:
- masło: 80 g
- gruszki: 1 kg
- mąka: 60 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- mleko: 45 ml
- brązowy cukier: 150 g
- skórka z cytryny: 1 szt.
- sok z cytryny: 1 szt.
- cukier waniliowy: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę na tartę (24–26 cm) natłuszczamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka, skórkę z cytryny, mleko i 3 łyżki miękkiego masła, za pomocą trzepaczki ubijamy na gładką masę i przekładamy do formy. Gruszki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.
krok 2
Połówki owoców kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Resztę wciskamy w ciasto i pieczemy 20 min. Pozostałe masło topimy, łyżkę ostudzonego łączymy z jajkiem, 3 łyżkami cukru i drugim opakowaniem cukru waniliowego, ubijamy za pomocą trzepaczki na gładką masę.
krok 3
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temp. do 170°C. Mieszaninę waniliową wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy promieniście odłożone plastry gruszek. Resztą masła skrapiamy gruszki i posypujemy pozostałym cukrem. Tartę wstawiamy na kolejne 20 min do piekarnika, pieczemy, aż nabierze pięknego złocistego koloru.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

