
Tarta z jeżynami
- mąka orkiszowa: 250 g
- mąka gryczana: 100 g
- masło: 225 g
- cukier muscovado: 115 g
- jajka: 1 szt.
- jeżyny: 750 g
- budyń waniliowy: 40 g
- mąka ziemniaczana: 12 g
- wiórki kokosowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruchy spód ciasta jeżynowego: w dużej misie łączymy ze sobą 200 g mąki orkiszowej, 100 g mąki gryczanej, 175 g masła, jajko oraz 30 g cukru trzcinowego. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulę, owijamy ją folią spożywczą i przekładamy ją na około 30 minut do lodówki.
krok 2
Przygotowanie owoców: umyte jeżyny przekładamy do rondelka. Dodajemy do nich 35 g cukru i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy puszczą cały sok.
krok 3
Nadzienie do tarty jeżynowej: w małym naczyniu łączymy proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i wodą. Gotową mieszankę wlewamy do garnka z gotującymi się owocami. Całość mieszamy do zgęstnienia, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Kokosowa kruszonka: na stolnicę wysypujemy po 50 g mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i wiórków kokosowych. Całość sieczemy z dodatkiem 50 g zimnego masła, aż do uzyskania konsystencji grudek o nierównomiernym kształcie.
krok 5
Przygotowanie tarty do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Dno formy wykładamy pergaminem, a jej rant smarujemy odrobiną masła. Kruchy spód wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma płatami folii spożywczej. Następnie wylepiamy nim formę. Przykrywamy go warstwą nadzienia, na którym układamy kruszonkę.
krok 6
Pieczenie tarty z jeżynami: ciasto przekładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy je przez około 40–45. Podajemy po wystudzeniu.

