
Tarta kajmakowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- herbatniki: 200 g
- masło: 60 g
- przyprawa do piernika: 6 g
- cynamon: 8 g
- kakao: 15 g
- masa kajmakowa: 250 g
- masło orzechowe: 250 g
- śmietana 18%: 50 ml
- gorzka czekolada: 50 g
- czekolada mleczna: 50 g
- orzeszki ziemne: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
krok 2
Tortownica: dno foremki o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Spód: ciasteczka rozdrabniamy np. przy pomocy malaksera. Masło roztapiamy, lekko przestudzamy. Ciastka przesypujemy do miski, wlewamy masło oraz dodajemy masło orzechowe i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy i połowę boków.
krok 4
Pieczenie: spód ciasta pieczemy przez 10 minut. Studzimy.
krok 5
Masa: kajmak i masło orzechowe mieszamy i wykładamy do foremki na ciasteczkową bazę.
krok 6
Polewa: śmietankę podgrzewamy, dodajemy pokruszone czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Polewamy nią wierzch tarty, posypujemy orzeszkami i tartę kajmakową przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

