Jest to tarta lotaryńska lub też Quiche Lorraine. Przepis jest wg Rachel Allen. T
Składniki:
Ciasto:
*200g mąki
*100g schłodzonego, ale miękkiego masła
*szczypta soli
*1 "ubite" jajko
Farsz:
*łyżka oliwy
*175g wędzonego boczku
*100g posiekanej cebuli
*4 jajka, 2 całe i 2 żółtka
*250ml kremówki
*łyżka szczypiorku
*łyżka pietruszki
*100g sera żółtego (wg uznania, można dodać kilku rodzaji)
Kroki przygotowania:
Ciasto:
1.Mąkę, masło i sól zagnieść lub ubić.
2.Dodawać stopniowo ubite jajko.
3.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. (jak się komuś śpieszy to można włożyć na 15min do zamrażalnika)
4.Ciasto wyłożyć na formę tarty i piec w 180*C ok.10-15min.
5.Bekon pokroić w kostkę.
6.Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć boczek oraz posiekaną cebulę, ok.10 min.
7.Ubić 2 całe jajka i 2 żółtka, dodać kremówkę, szczypior, pietruszkę, starty żółty ser, bekon i cebulę.
Wymieszać wszystko i doprawić do smaku pieprzem i solą lub jak ktoś lubi można dodać też gałkę muszkakałową.
8.Wylać nadzienie na tartę i piec wszystko ok.30-40min.
9.Podawać na ciepło z sałatą.
Smacznego:)


