
Tarta marchewkowa
- mąka: 220 g
- żółtko: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 30 g
- masło: 120 g
- marchewka: 500 g
- sok jabłkowy: 500 ml
- cytryna: 1 szt.
- galaretka pomarańczowa: 150 g
- cukier: 24 g
- płatki migdałowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Cytrynę dokładnie myjemy, dzielimy na pół i wyciskamy z niej sok. Jajko wbijamy do małej miseczki.
krok 2
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę. Wrzucamy cukier puder i masło. Wszystko siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy żółtko oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy je w kulę, zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 3
Marchewka: myjemy ją, obieramy oraz kroimy na plasterki. Wrzucamy ją do dużego garnka. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
krok 4
Masa: marchewkę odcedzamy na sicie, a następnie z powrotem wrzucamy ją do garnka. Blendujemy warzywa na jednolitą masę, którą łączymy z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy galaretkę pomarańczową. Składniki dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z palnika, a masę przenosimy do żaroodpornego naczynia oraz odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
krok 5
Spód: ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek o grubości ok. 2 mm. Następnie wykładamy nim formę i nakłuwamy z wierzchu widelcem. Ciasto pieczemy przez 20 minut.
krok 6
Tarta marchewkowa: gotową masę wykładamy na upieczony spód. Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię i smażymy je przez 1-2 minuty. Następnie dekorujemy nimi ciasto.

