
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami
- mąka migdałowa: 60 g
- mąka ryżowa: 80 g
- mąka owsiana: 40 g
- mąka ziemniaczana: 12 g
- cukier trzcinowy: 50 g
- sól: 1 szczypta
- masło roślinne: 85 g
- ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
- nasiona chia: 2 łyżki stołowe
- orzechy nerkowca: 150 g
- syrop klonowy: 120 ml
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
- korzeń imbiru: 15 g
- sól: 1 szczypta
- woda: 120 ml
- olej kokosowy: 120 ml
- figi: 6 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczynamy od namoczenia orzechów nerkowca w wodzie przez 4-8 godzin.
krok 2
Ciasto: mieszamy mąkę z migdałów, ryżową i owsianą z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą. Masło roślinne siekamy w kostkę. Dodajemy do mąk, rozcieramy. Dolewamy ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka), zagniatamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż będzie złote. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 3
Krem: nasiona chia mielimy, nerkowce osączamy, przekładamy do malaksera lub kielicha mocnego blendera. Dodajemy syrop klonowy, mielone nasiona chia, sok z cytryny, starty imbir, sól i wodę. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, by otrzymać gładką pastę. Dodajemy olej kokosowy i ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka). Krótko miksujemy.
krok 4
Wystudzone ciasto smarujemy połową kremu, schładzamy ok. 20 minut. Figi myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Połowę układamy na cieście. Smarujemy resztą kremu. Ponownie schładzamy 20 minut. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki fig. Chłodzimy minimum 2 godziny, do zastygnięcia.

