Reklama

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Zaczynamy od namoczenia orzechów nerkowca w wodzie przez 4-8 godzin.

  • krok 2

    Ciasto: mieszamy mąkę z migdałów, ryżową i owsianą z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą. Masło roślinne siekamy w kostkę. Dodajemy do mąk, rozcieramy. Dolewamy ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka), zagniatamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż będzie złote. Odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 3

    Krem: nasiona chia mielimy, nerkowce osączamy, przekładamy do malaksera lub kielicha mocnego blendera. Dodajemy syrop klonowy, mielone nasiona chia, sok z cytryny, starty imbir, sól i wodę. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, by otrzymać gładką pastę. Dodajemy olej kokosowy i ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka). Krótko miksujemy.

  • krok 4

    Wystudzone ciasto smarujemy połową kremu, schładzamy ok. 20 minut. Figi myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Połowę układamy na cieście. Smarujemy resztą kremu. Ponownie schładzamy 20 minut. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki fig. Chłodzimy minimum 2 godziny, do zastygnięcia.

Porady:

Tarta najładniej będzie prezentować się w prostokątnej formie, ale jeśli mamy okrągłą - także możemy ją zrobić. Nie tylko wegańska tarta z kremem z nerkowców z figami uda się perfekcyjnie, jeśli użyjemy formy do tarty z wyciąganym dnem. To pomoże ją ładnie pokroić i zaserwować gościom!

Notka redakcyjna:

Wykwintna wegańska tarta migdałowa to dowód na to, że roślinne wypieki są równie pyszne, jak te w wersji z produktami odzwierzęcymi. Co ważne masło roślinne możemy zamienić także na margarynę wegańską.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama