
Tarta mocca
- orzechy laskowe: 1.5 szklanki
- jajka: 2 szt.
- śmietana 30%: 120 ml
- masło: 150 g
- mleko skondensowane: 460 g
- mąka: 250 g
- kawa rozpuszczalna: 75 ml
- kakao: 20 g
- cukier: 30 g
- cukier puder: 60 g
- wanilia: 1 szt.
- żelatyna: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: cukier puder ubijamy z masłem. Dodajemy jajka, przesianą mąkę i kakao. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godz. Rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę (23 cm). Pieczemy 15–20 min w temp. 200°C.
krok 2
Nadzienie: orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i prażymy 5–8 min w temp. 160°C. Przenosimy na ściereczkę i rozcieramy, aby pozbyć się skórki. Obrane miksujemy na tłustą masę. Mleko łączymy z kawą i śmietanką podgrzaną z cukrem i laską wanilii. Ubijamy trzepaczką, aż do połączenia (wanilię usuwamy). Dodajemy masę orzechową i dalej ubijamy.
krok 3
Żelatyna: rozpuszczamy ją w 4 łyżkach ciepłej wody lub mleka. Przenosimy płynną masę do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 min. Gdy żelatyna napęcznieje, wlewamy ją przez sitko do gorącej masy orzechowej i mieszamy 1 i 1/2 min.
krok 4
Tarta mocca: wylewamy krem na spód tak, aby dotrzeć do górnej krawędzi ciasta. Łyżką usuwamy pęcherzyki powietrza lub pianki zebrane na powierzchni. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez co najmniej 45 min do 1 godz. przed przeniesieniem do lodówki. Dekorujemy kandyzowanymi orzechami laskowymi.

