Reklama

Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 525 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

CIASTO :
1 i 1/2 (25 dag) szklanki mąki
20 dag masła
6 łyżek cukru
2 jajka
NADZIENIE:
4 dojrzałe nektarynki
łyżka mąki krupczatki
3 łyżki cukru
tłuszcz do formy

Kroki przygotowania:

Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Natłuszczoną formę z wyjmowanym
dnem wylepić dokładnie (wraz z bokami) ciastem. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godz. do lodówki.
Nadzienie: nektarynki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Z ciasta zdjąć folię i oprószyć mąką krupczatką.
Cząstki nektarynek ułożyć na cieście. Oprószyć miałkim cukrem. Piec 30 min w temp. 180°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama