Reklama

Przepis na tartę nicejską z jajkiem.

Składniki:

CIASTO:
25 dag mąki
10 dag zimnego masła
jajko
sól
mąka i tłuszcz do formy
MASA:
12,5 dag kremowego serka koziego
łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz świeżo mielony
1/2 opakowania rukoli
garść czarnych oliwek bez pestek
10 dag pomidorków koktajlowych
puszka tuńczyka w oliwie
4 jajka ugotowane na półtwardo
cebula czerwona

Kroki przygotowania:

NA CIASTO: przesianą mąkę siekamy z masłem, jajkiem i ok. 1/2 łyżeczki soli. Kiedy składniki z grubsza się połączą, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 godz.
Szybko zagniatamy i wylepiamy formę na tartę o śr. 26 cm (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 15 min; studzimy.
NA MASĘ: kozi serek ucieramy ze śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku, rozsmarowujemy po cieście. Nakładamy rukolę, oliwki, połówki pomidorków, kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek i plasterki cebuli.

Reklama

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama