Reklama

Tarta oreo to deser, który z nadwyżką zaspokoi ochotę na słodkości. Jego spód tworzą popularne ciasteczka typu markizy rozgniecione na okruszki, a wnętrze to rozpływający się w ustach krem z masłem orzechowym. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa z kawową nutką. Zobaczcie, jak powstaje tarta oreo bez pieczenia.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rozdrabniamy 300 g oreo. Możemy to szybko zrobić w malakserze lub włożyć ciastka do woreczka i rozkruszyć je za pomocą wałka. Innym sposobem jest ugniatanie ich w moździerzu – to jednak potrwa zdecydowanie dłużej, zwłaszcza że chcemy otrzymać prawie jednolitą masę, o konsystencji mokrego piasku.

    Ewa Niepytalska

  • krok 2

    Dodajemy do rozdrobnionych ciastek roztopione i przestudzone lub bardzo miękkie, pokrojone w kostkę masło (70 g). Mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą. Możemy też wykorzystać olej kokosowy.

    Ewa Niepytalska

  • krok 3

    Przenosimy ¾ masy z ciasteczek do formy na tartę (płytkiej, z karbowanymi rantami). Rozprowadzamy ją na dnie blaszki, po czym dociskamy za pomocą łyżki lub naczynia z płaskim dnem, na przykład miarki kuchennej. Pozostałą masą starannie wyklejamy boki foremki. Staramy się, żeby ranty były jednakowej grubości. Wstawiamy utworzony w ten sposób spód do tarty do lodówki.

    Ewa Niepytalska

  • krok 4

    Ucieramy cukier puder ze 160 miękkiego masła (możemy je wstawić na chwilę do kuchenki mikrofalowej). Miksujemy składniki na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, aż powstanie jasna, napowietrzona masa. Możemy zastąpić masło kremowym serkiem śmietankowym. Tarta oreo z mascarpone będzie nieco lżejsza, a jej nadzienie i tak będzie się rozpływać w ustach.

    Ewa Niepytalska

  • krok 5

    Łyżka po łyżce dodajemy do masy masło orzechowe (niesłodzone, solone, kremowe, bez dużych kawałków fistaszków). Tarta z oreo najlepiej komponuje się z masłem z orzeszków ziemnych, ale możemy też wykorzystać krem z nerkowców lub pistacji. Dalej ucieramy całość do połączenia składników.

    Ewa Niepytalska

  • krok 6

    Stopniowo wlewamy 250 ml śmietanki do kremu maślanego. Ubijamy na wysokich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta. Uważamy, żeby nie miksować jej zbyt długo, inaczej może się zwarzyć. Wykładamy ją na spód tarty (możemy wycisnąć ją z rękawa cukierniczego, co ułatwi równomierne rozprowadzenie masy). Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy tartę oreo do lodówki.

    Ewa Niepytalska

  • krok 7

    Podgrzewamy pozostałą śmietankę. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy kawę rozpuszczalną w 30 ml gorącej wody. Wlewamy ją do rondelka. Mieszamy. Kiedy śmietanka będzie na granicy wrzenia, zdejmujemy ją z palnika. Zalewamy nią połamaną na cząstki gorzką czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy na minutę. Mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty, jednolity, aksamitny krem. Wykładamy go na schłodzoną tartę. Rozsmarowujemy szybkimi ruchami, zanim zacznie zastygać. Warto zamoczyć szpatułkę cukierniczą na chwilę w gorącej wodzie i co chwila ją przecierać – tak jak dekorowalibyśmy wierzch tortu.

    Ewa Niepytalska

  • krok 8

    Dekorujemy tartę pozostałymi ciastkami w dowolny sposób. Możemy je przepołowić lub pokruszyć, rozłożyć tylko na środku lub na całej powierzchni kremu. Przydadzą się też mini oreo – w naszej wersji zdobią one brzegi deseru.

    Ewa Niepytalska

  • krok 9

    Tarta oreo bez pieczenia powinna być dobrze schłodzona przed podaniem. Porcjujemy ją za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Dzięki temu uda nam się ukroić równe trójkąty, a spód się nie pokruszy. Przechowujmy deser w lodówce, najlepiej pod kloszem, przez maksymalnie 3 dni.

    Ewa Niepytalska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama