Reklama

Tarta czekoladowa, orzechowo-karmelowa, to propozycja na nietuzinkowy deser. Przyjemnie chrupie, dzięki orzechom, jednocześnie kusi deserową czekoladą i słodkim karmelem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    1/2 kostki masła o temp. pokojowej krótko miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko. Wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli, zmielone orzechy. Zagniatamy ciasto, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 1 godz.

  • krok 2

    Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papie rem do pieczenia i suchą fasolą, pieczemy 15 min w temp. 200°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze ok. 7 min.

  • krok 3

    Orzechy wykładamy na blachę, prażymy 6–8 min w temp. 200°C. Wykładamy na ściereczkę, obieramy ze skórki i równomiernie rozsypujemy na cieście.

  • krok 4

    4 łyżki miodu, cukier, 200 ml śmie ta ny i 1/8 kostki masła gotujemy przez 15 mi n na średnim ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa karmelowa. Szybko zalewamy nią orzechy i odstawiamy na 2 godz., aby masa stwardniała.

  • krok 5

    Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy z resztą śmietany, mieszając z łyżką miodu i pozostałym masłem. Zalewamy masę orzechowo-karmelową i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady:

Zobacz też: tarta cytrynowa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama