
Tarta orzechowo-karmelowa
- gorzka czekolada: 100 g
- śmietana: 300 ml
- cukier: 165 g
- masło: 50 g
- mąka: 330 g
- kakao: 30 g
- sól: 3 g
- mąka orzechowa: 30 g
- orzechy laskowe: 120 g
- miód: 75 ml
- cukier puder: 105 g
Sposób przygotowania
krok 1
1/2 kostki masła o temp. pokojowej krótko miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko. Wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli, zmielone orzechy. Zagniatamy ciasto, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 1 godz.
krok 2
Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papie rem do pieczenia i suchą fasolą, pieczemy 15 min w temp. 200°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze ok. 7 min.
krok 3
Orzechy wykładamy na blachę, prażymy 6–8 min w temp. 200°C. Wykładamy na ściereczkę, obieramy ze skórki i równomiernie rozsypujemy na cieście.
krok 4
4 łyżki miodu, cukier, 200 ml śmie ta ny i 1/8 kostki masła gotujemy przez 15 mi n na średnim ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa karmelowa. Szybko zalewamy nią orzechy i odstawiamy na 2 godz., aby masa stwardniała.
krok 5
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy z resztą śmietany, mieszając z łyżką miodu i pozostałym masłem. Zalewamy masę orzechowo-karmelową i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

