
Tarta pistacjowa
- mąka pszenna: 150 g
- cukier: 60 g
- masło: 100 g
- żółtko: 2 szt.
- woda: 5 ml
- mascarpone: 250 g
- śmietana 30%: 30 ml
- pasta pistacjowa: 200 g
- maliny: 70 g
- pistacje: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem oraz posypujemy mąką.
krok 2
Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, zimną wodę oraz żółtka. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
krok 3
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
krok 4
Wałkowanie: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 3 mm. Przekładamy je do tortownicy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, który obciążamy suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi.
krok 5
Pieczenie: tortownicę z ciastem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z ceramicznymi kulkami. Ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na końcu odstawiamy je do ostudzenia i wyjmujemy z formy.
krok 6
Krem: schłodzone mascarpone łączymy z 180 g pasty pistacjowej. Gotowy krem nakładamy na ostudzone kruche ciasto.
krok 7
Polewa: śmietankę 30% łączymy z 20 g pasty pistacjowej. Następnie polewamy nią tartę.
krok 8
Podanie: tarta pistacjowa wspaniale prezentuje się udekorowana świeżymi malinami i pistacjami.

