
Tarta pomidorowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciasto francuskie: 1 szt.
- jajka: 3 szt.
- kozi ser: 1 szt.
- cukinia: 1 szt.
- śmietana: 125 g
- bazylia: 0.5 pęczka
- pomidorki koktajlowe: 12 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- musztarda: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pomidorki kroimy na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórą przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry, blanszujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy.
krok 2
Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, smarujemy musztardą. Cukinię układamy na cieście.
krok 3
Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem kozim (50 g), solą i pieprzem, wylewamy na placek. Na wierzchu rozkładamy pomidorki i krążki roladki koziego sera.
krok 4
Pieczemy 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 6/2017

