Reklama

Spód z ciasta francuskiego, nadzienie z pomidorów, koziego sera - pyszna tarta pomidorowa gotowa!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pomidorki kroimy na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórą przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry, blanszujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy.

  • krok 2

    Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, smarujemy musztardą. Cukinię układamy na cieście.

  • krok 3

    Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem kozim (50 g), solą i pieprzem, wylewamy na placek. Na wierzchu rozkładamy pomidorki i krążki roladki koziego sera.

  • krok 4

    Pieczemy 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 6/2017

Porady:

Dojrzewające kozie sery pleśniowe: produkowane są w formie roladek porośniętych delikatną, białą pleśnią. Wyczuwalne są orzechowe i grzybowe aromaty, charakteryzują się płynną konsystencją wewnątrz, a ich miąższ przybiera kremowy odcień.

Zobacz też: tarta z brokułami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama