Reklama

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym

Składniki:

- mąka - 2 szklanki
- masło - 100g
- jajko - 1 szt
- sól - 1 łyżeczka
Nadzienie:
- pory - 3 szt.
- wędlina ( jaką lubimy ) - ok. 150 g
- sól - szczypta
- pieprz - szczypta
- olej - 2 łyżki
Sos:
- ser żółty - 100 g
- ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
- śmietana 18% słodka - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- pieprz - szczypta

Kroki przygotowania:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy.
Zawijamy w folię.
Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pora pokrojonego w półtalarki podsmażamy / dusimy do miękkości.
Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę.
Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.
Ser żółty trzemy na tarce.
Pleśniowy drobno kroimy.
Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.
Zalewamy sosem.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.
Zajadamy ze smakiem!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama