Porady:
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na formę o średnicy ok. 23–24 cm.
- Ciasto kruche zagniatamy szybko, aby powstrzymać wytwarzanie glutenu. Jeśli będziemy wyrabiać jest zbyt długo, po upieczeniu może być twarde.
- Spód na tartę porzeczkową możemy zapiec wcześniej bez owoców, aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie odpowiednio chrupiące. Ciasto wstawiamy na 20 min. Wyjmujemy, dodajemy porzeczki i układamy kratkę, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Aby kratka ułożona na owocach miała ładny, rumiany kolor możemy przed pieczeniem posmarować ją rozkłóconym żótkiem wymieszanym z łyżką mleka (ok. 10 ml).
- Zamiast kratki, możemy posypać owoce kruszonką, którą przygotowujemy z mąki, zimnego masła i cukru, jak w przepisie na rabarbar pod kruszonką.
- Ciasto po upieczeniu i szybkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Notka redakcyjna:
Tarta z porzeczkami w wersji lux
Podstawowy przepis na tartę z porzeczkami jest szybki i łatwy do wykonania. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej wytworną kompozycję, możemy dodać budyń, bezę lub krem mascarpone. Poniżej krótkie wskazówki na temat tego, jak najłatwiej zmodyfikować przepis:
- tarta z budyniem i porzeczkami – możemy przygotować budyń z proszku lub zgodnie z przepisem na domowy budyń waniliowy. Warto zmniejszyć ilość mleka z 500 ml na 400 ml, aby uzyskać gęstszą konsystencję. Najpierw zapiekamy sam spód do tarty (przez ok. 20 min), po czym nakładamy budyń, porzeczki i kratkę z kruchego ciasta. Całość pieczemy przez kolejne 20–25 min,
- tarta z czerwoną porzeczką i i bezą – białka ubijamy na sztywno z drobnym cukrem do wypieków, odrobiną soku z cytryny i łyżką mąki ziemniaczanej. Zapiekamy spód, dodajemy porzeczki, a na wierzchu rozprowadzamy bezę. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 140°C i wstawiamy ciasto na ok. 60 min,
- tarta porzeczkowa z kremem mascarpone – śmietankowy krem z serkiem mascarpone kładziemy na upieczoną i przestudzoną tartę.
Jak przygotować porzeczki na tartę?
Owoce wsypujemy do dużej miski i zalewamy je zimną wodą. Po przemieszaniu porzeczek, na powierzchni wody powinny pojawić się zbędne zanieczyszczenia, które usuwamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Następnie przekładamy owoce na sitko i odrywamy ogonki. W tym celu najlepiej sprawdzi się zwykły stołowy widelec. Trzymamy gałązkę kuleczkami do dołu i jednym zdecydowanym ruchem widelca oddzielamy porzeczki od łodyg.
Oczyszczone owoce przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar wody. Porzeczki powinny być suche w chwili, gdy dodajemy do nich cukier i skrobię.
Uniwersalny przepis na tartę z porzeczkami
Przepis na tartę z czerwoną porzeczką możemy wykorzystać do przygotowania innych ciast z owocami sezonowymi, takich jak:
- tarta z czereśniami – w tej kompozycji do owoców możemy dodać odrobinę ekstraktu waniliowego,
- tarta z borówkami – z dodatkowym kremem na bazie żółtek i jogurtu naturalnego,
- tarta z rabarbarem – aby przygotować nadzienie, wystarczy umyć i obrać łodygi z łyka (jeśli są młode, to nie trzeba tego robić), a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
Możemy sięgnąć także po maliny, jeżyny, agrest, jagody, truskawki, gruszki, brzoskwinie lub śliwki.