
Tarta rafaello
- mąka pszenna: 145 g
- masło: 175 g
- cukier puder: 60 g
- żółtko: 2 szt.
- mleko: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 15 g
- cukier: 110 g
- cukier waniliowy: 10 g
- truskawki: 400 g
- śmietana 36%: 300 ml
- wiórki kokosowe: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji.
krok 2
Ciasto: na stolnicę wykładamy 130 g mąki, 30 g cukru pudru i 75 g masła. Składniki drobno siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
krok 3
Spód tarty: surowe ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy je na stolnicy pokrytej mąką. Całość wałkujemy do uzyskania dużego placka o grubości 3–4 mm. Następnie wykładamy nim formę na tartę.
krok 4
Pieczenie: ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy je folią aluminiową i obciążamy za pomocą suchego grochu, fasoli lub specjalnych ceramicznych kulek. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
krok 5
Budyń: 350 ml mleka łączymy z cukrem granulowanym i waniliowym, 15 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej i jednym żółtkiem. Pozostałą ilość płynu wlewamy do garnka oraz podgrzewamy, aż się zagotuje. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy jeszcze 1–3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Krem: 100 g masła ubijamy za pomocą miksera do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie stopniowo łączymy je z ostudzonym budyniem.
krok 7
Wykończenie: ostudzoną tartę wypełniamy kremem budyniowym. Układamy na nim plasterki truskawek. W międzyczasie ubijamy śmietankę z 30 g cukru pudru, a następnie pokrywamy nią owoce. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na 2 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania ciasta). Deser podajemy udekorowany truskawkami.

