
Tarta serowa trzy sery
- masło: 150 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- mąka: 300 g
- boczek wędzony: 100 g
- śmietanka: 150 ml
- jajka: 3 szt.
- mleko: 150 ml
- natka pietruszki: 50 g
- śmietanka: 100 ml
- koperek: 50 g
- szczypiorek: 50 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gorgonzola: 200 g
- kozi ser: 150 g
- ser gruyere: 100 g
- sałata: 50 g
- kiełki: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: do miękkiego masła dodajemy jajko oraz sól i rozcieramy na gładką masę, dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając tyle śmietanki, aby tylko związała składniki, nie więcej. Wygniatamy, aż ciasto będzie gładkie, formujemy kulę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1–2 godz. Rozwałkowujemy na krążek i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawiamy do lodówki na 20 min.

krok 2
Na wypełnienie: boczek smażymy na suchej patelni 3–5 min, odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietanką. Dodajemy zioła oraz boczek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na cieście
rozkładamy plasterki serów, na to wylewamy masę jajeczną z boczkiem i ziołami. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min, aż wierzch się zrumieni. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy
młodymi listkami sałat i kiełkami, podajemy od razu. Tarta serowa jest pyszna także na zimno.

