Porady:
- Na spód do tarty snickers sprawdzą się zwykłe markizy czekoladowe z kremem (również czekoladowym) lub ciasteczka oreo z czekoladowym nadzieniem.
- Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego lub ze zwykłego mleka i cukru. W pierwszej opcji gotujemy mleko w puszce w gorącej wodzie przez ok. 2–3 godz. W drugiej – 400 ml mleka gotujemy na małej mocy palnika z 400 g cukru, mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy.
- Tartę z kremem możemy zostawić w lodówce na noc – wtedy następnego dnia ubijamy śmietanę i robimy dekorację.
- Do kremu możemy dodać pokrojone na małe kawałki batoniki snickers. Świetnie wyglądają także ułożone na wierzchu bitej śmietany.
- Kajmak do dekoracji najlepiej jest nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Można także wykorzystać foliowy woreczek z odciętym rogiem.
Notka redakcyjna:
Tarta snickers na kruchym spodzie
Tarta snickers bez pieczenia to wygodny przepis, który można przygotować w kuchni bez piekarnika. Jeśli mamy jednak ochotę na bardziej tradycyjny wypiek, możemy zrobić ją także na pieczonym spodzie. Wystarczy sięgnąć po przepis na kruche ciasto i opcjonalnie dodać kakao. Smacznym wariantem jest przygotowanie spodu brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady.
W przypadku tarty na jasnym spodzie, możemy na wierzch położyć polewę czekoladową. W tym wariancie bita śmietana nie jest już potrzebna. Możemy podać ją obok tarty na talerzyku.
Fit tarta snickers
Słodkie ciasto o smaku popularnego batonika możemy przygotować także w wersji fit – z mniejszą ilością cukru, za to z większym dodatkiem zdrowych składników:
- spód przygotowujemy z płatków owsianych, suszonych daktyli i orzechów arachidowych. Dodajemy olej kokosowy i łączymy składniki,
- na schłodzony spód nakładamy krem z ugotowanej kaszy jaglanej zmieszanej z masłem orzechowym. Możemy dodać naturalny słodzik, np. stewię.
- wierzch tarty polewamy roztopioną gorzką czekoladą i karmelem kokosowym, który przygotowujemy z mleka kokosowego i cukru trzcinowego.
Dodatki do tarty snickers
Do tarty snickers nie musimy dodawać batoników. Możemy zastąpić je pysznymi dodatkami:
- karmelem – można użyć kajmaku lub przygotować go z masła, mleka i cukru, jak w przepisie na domowe krówki,
- czekoladą – roztopioną czekoladą możemy polać wierzch tarty lub dodać pokruszoną czekoladę do kremu z serka mascarpone i kajmaku,
- solonymi orzechami ziemnymi.
Tartę z kremem kajmakowym i bitą śmietaną możemy dodatkowo posypać startą na wiórki czekoladą i mielonymi orzechami.