Porady:
- Ciasto kruche, na bazie którego powstaje tarta tatin, możemy przygotować zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera. Warto jednak pamiętać, że nie lubi ono zbyt długiego i intensywnego wyrabiania. Możemy je zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.
- Jabłka najlepiej przyrządzić w naczyniu żaroodpornym lub patelni z żeliwną rączką, którą możemy bezpiecznie wstawić do piekarnika. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, owoce z karmelem możemy przygotować w garnku, a dopiero później ułożyć je w formie na tartę o średnicy około 28 cm.
- Odwrócona tarta będzie najsmaczniejsza, jeśli wypełnimy ją takimi odmianami jabłek jak papierówka, antonówka lub szara reneta. Charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po pieczeniu.
- Do jabłek możemy dodać cynamon. Jest to klasyczne połączenie smaków, które często wykorzystujemy podczas pieczenia tradycyjnej polskiej szarlotki.
- Tarta tatin (po francusku tarte tatin) może być przygotowana w postaci monoporcji – tartaletek. Będzie się wtedy pięknie prezentować na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Przepis wystarczy podzielić na kilka foremek lub kokilek.
- Jabłecznik możemy przygotować także z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego.
- Tarta z jabłkami w klasycznym, francuskim wydaniu najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła, w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Sprawdzi się też bita śmietana.
Notka redakcyjna:
Tarta tatin – przepis na francuski klasyk
Tarte tatin, czyli francuska odwrócona tarta z jabłkami, to tradycyjny deser o ciekawej historii. Powstała pod koniec XIX wieku w centralnej Francji. Za jej pomysłodawczynię uznaje się Stéphanie Tatin, która wraz ze swoją siostrą prowadziła restaurację (istniejącą do dnia dzisiejszego). Pewnego razu, podczas bardzo pracowitego serwisu zapomniała wyłożyć formę do tarty ciastem i wstawiła do piekarnika same jabłka z cukrem. Kiedy się zorientowała, zaczęły się już karmelizować. Żeby uratować deser, ułożyła placek na wierzchu i wywróciła blaszkę do góry nogami. Efekt okazał się bardzo zaskakujący, a tarta tatin szybko stała się kulinarnym hitem, najpierw w regionie Sologne, a następnie, za sprawą Louisa Vaudable, w Paryżu.
Z jakich owoców może powstać tarte tatin?
Skoro odwrócona tarta okazała się takim ciekawym pomysłem na efektowny deser, dlaczego by nie wykorzystać tej techniki do przyrządzenia innych wypieków? Jabłka to nie jedyne owoce, których możemy użyć do zrobienia tarty tatin. Przedstawiamy kilka ciekawych wariacji na temat tego klasycznego ciasta.
- Gruszkowa tarta tatin – przygotowuje się ją tak samo jak wersję z jabłkami. Do owoców możemy dodać przyprawy korzenne, żeby podkręcić ich jesienno-zimowy aromat.
- Tarta tatin z malinami i jeżynami – mogą być to też inne owoce jagodowe. Wystarczy, że wyłożymy nimi dno tortownicy i zalejemy ciastem biszkoptowym na maślance.
- Odwrócona tarta z rabarbarem – propozycja na deser kojarzący się z latem. Ma wszystko, co najlepsze, czyli kruche ciasto, orzeźwiający rabarbar i karmel.
- Tarta tatin z ananasem – jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać ananasa w syropie. Warto jednak zredukować ilość cukru, jakiej używamy do zrobienia karmelu.
Wytrawna odwrócona tarta
Okazuje się, że przepis na tartę tatin jest tak uniwersalny, że można go wykorzystać także do tworzenia wytrawnych wypieków, takich jak:
- tarta tatin z szalotkami – coś dla fanów aromatu karmelizowanej cebuli. Smakuje nieziemsko z dodatkiem tymianku, słodkiej papryki i pieprzu cayenne.
- odwrócona tarta z bakłażanem – żeby nadać jej azjatycki akcent, warto posmarować plastry bakłażana glazurą z pasty miso i posypać je sezamem.
- tarte tatin z grzybami – możemy użyć pieczarek lub podgrzybków zebranych w sezonie. Świetnie komponują się z karmelizowaną cebulą lub porem.
- tarta tatin z warzywami korzeniowymi – dobry pomysł na zimowe popołudnia. Pieczone jarzyny można połączyć z serem pleśniowym i orzechami. Pasuje do nich także konfitura z czerwonej cebuli.