Porady:
- Ciasto na tartę tatin powinno się wyrabiać możliwie najkrócej, gdyż kontakt z ciepłem dłoni sprawi, że będzie ono mniej kruche. Najlepiej więc wstępnie posiekać składniki nożem, a na koniec tylko przez chwilę zagnieść. Gotowe ciasto kruche należy chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
- Tarta tatin może być też upieczona na tej samej patelni, na której karmelizowaliśmy jabłka. Musi być to jednak patelnia z żeliwną rączką lub z opcją odpięcia uchwytu.
- Francuska tarta tatin może być również przygotowana w formie małych tartaletek na jedną porcję. Przyrządzamy ją wtedy z tego samego przepisu, dzieląc owoce i ciasto na kilka małych kokilek lub foremek.
- Aby wyjąć tartę tatin najlepiej przykryć formę płaskim talerzem lub paterą, a następnie szybkim i zdecydowanym ruchem odwrócić formę do góry nogami wprost na talerz. Ciasto powinno łatwo odejść od brzegów i zachować swój kształt.
Zobacz też przepis na klasyczną tartę tatin.
Notka redakcyjna:
Tarta tatin - przepis oryginalny i wersja na szybko
Oryginalna francuska tarta tatin powstała w 1898 roku w wyniku zwykłej pomyłki. Pani Tatin, gospodyni hotelu i restauracji, przygotowując jak zwykle szarlotkę, przez przypadek pomyliła kolejność i wyłożyła formę jabłkami, które przykryła ciastem. Efekt okazał się tak dobry, że od tej pory powtarzano ten przepis i szybko stał się on ulubieńcem Francuzów. Od tej pory nieprzerwanie do dziś wypiek ten cieszy się ogromną popularnością i jest jednym z najpopularniejszych słodkich symboli kuchni francuskiej.
Jak zrobić tartę tatin? Choć to ciasto wygląda niezwykle elegancko, to proces przygotowania jest banalnie prosty. Tradycyjny przepis na tartę tatin składa się z klasycznego ciasta kruchego oraz jabłek smażonych w karmelu. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche mieszając żółtka oraz mąkę, masło i cukier w proporcji 3:2:1, czyli na 300 mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. Zagniecione ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, a w tym czasie karmelizujemy jabłka w cukrze z masłem. Jabłka wraz z karmelowym sosem przelewamy do foremki i przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Całość zapiekamy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
W szybszej wersji, tartę tatin można przyrządzić na gotowym cieście francuskim. Wystarczy wtedy skarmelizować jabłka i przykryć je płatem mrożonego ciasta ze sklepu. Taka tarta tatin z ciastem francuskim jest równie pyszna, a jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, więc będzie to świetny wybór kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście.
Dodatki do tarty tatin
Tarta tatin z malinami i jeżynami to tylko jedna z wielu możliwości. Ten sam przepis warto przygotowywać również z innymi owocami. Najpopularniejsza jest klasyczna tarta tatin z jabłkami oraz tarta tatin z gruszkami, ale pysznie smakuje również tarta tatin z rabarbarem, śliwkami czy z morelami.
Oprócz eksperymentowania z owocami, można również podmieniać dodatki. Tarta tatin doskonale smakuje z przeróżnymi orzechami, zarówno włoskimi, laskowymi, jak i migdałami, pistacjami czy kokosem. Oprócz tego, warto dodawać do niej przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą jej rozkoszny aromat. Najlepiej sprawdzi się tu wanilia (zarówno ziarenka prosto z laski, jak i pasta, esencja czy aromat waniliowy), cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa.
Tarta tatin z malinami i jeżynami - z czym ją podawać?
Tarta tatin najlepiej smakuje podana na ciepło, jednak równie pyszna będzie po ostygnięciu lub nawet na kolejny dzień. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie gałki lodów waniliowych czy śmietankowych. Można też zaserwować ją z kleksem bitej śmietany lub creme fraiche. Mniej tradycyjnym, ale równie pysznym pomysłem będzie polewa kakaowa lub po prostu czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.