
Tarta tatin z szalotkami
- ciasto francuskie: 300 g
- pieprz kajeński (mielony): 5 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- szalotka: 400 g
- cukier puder: 50 g
- cynamon: 2 g
- słodka papryka: 2 g
- goździki: 2 szt.
- ocet sherry: 60 ml
- masło: 15 g
- tymianek: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto posypujemy pieprzem cayenne. Jeżeli ciasto nie jest okrągłe, wycinamy koło o śr. ok. 26 cm. Oliwę podgrzewamy w patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, wkładamy połówki szalotek przecięciem do dołu i smażymy 4–5 min, aż zaczną się karmelizować. Dodajemy cukier, przyprawy i wlewamy ocet, gotujemy ok. 10 min, regularnie obracając szalotki.
krok 2
Gdy będą już miękkie, a z cukru i octu powstanie syrop, dodajemy masło i tymianek. Układamy szalotki starannie, przecięciem do dołu, lekko studzimy. Krążek ciasta kładziemy na szalotkach, chowając wystające brzegi do środka patelni, kilkakrotnie nakłuwamy nożem, aby para mogła się wydostawać.
krok 3
Pieczemy ok. 25 min, aż urośnie i pięknie się zrumieni. Studzimy przez 5–10 min, a następnie wykładamy tartę na talerz, ostrożnie odwracając ją do góry nogami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

