
Tarta trójwarstwowa z jabłkami
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę, sól i stopione masło (110 g) miksujemy w malakserze, dodając powoli 135 ml wody. Gładkie ciasto lepimy w kulę, owijamy folią, wkładamy na 2 godz. do lodówki. 200 g bardzo zimnego masła wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkowujemy na kwadrat. Zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 1 cm, na wierzch kładziemy masło, razem składamy na trzy, jak kartkę papieru do koperty.
krok 2
Rozwałkowujemy, składamy jak kopertę, znowu rozwałkowujemy, powtarzamy 2-3 razy. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Znowu kilkukrotnie rozwałkowujemy, za każdym razem składając, owijamy folią, schładzamy przez 1 godz. Powtarzamy ten proces raz jeszcze. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm, nakłuwamy widelcem, wykładamy posmarowaną masłem formę na tartę (śr. 24 cm) o wyższym brzegu.
krok 3
Nadmiar ciasta odcinamy, przesuwając wałek po krawędzi blaszki, wstawiamy ją do lodówki na 1 godz. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i posypujemy obciążnikami (fasolą lub kulkami do pieczenia). Wstawiamy na 30 min do rozgrzanego do 170°C piekarnika.
krok 4
Na wypełnienie: jabłka (4szt.) obieramy, kroimy w grubą kostkę, mieszając dusimy z resztą składników na mus (50 g cukru, 110 g masła, ziarna z 2 lasek wanilii). Ostudzony rozprowadzamy po zimnym cieście.
krok 5
Na wykończenie: jabłka (8 szt.) przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Ostrym nożem tniemy je ze skórką na cienkie, równe plasterki, układamy je na musie w ozdobne rozety. Pozostałe masło topimy z cukrem, rozprowadzamy pędzelkiem po jabłkach. Tartę wstawiamy na 40–45 min do piekarnika o temp. 170°C powinna się lekko skarmelizować. Podajemy lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

