Przepis na tartę - tarta waniliowa
Składniki:
CIASTO: l
15 dag mąki
8 dag mąki ziemniaczanej
jajko
żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag cukru pudru
sól
10 dag masła
KREM:
1/2 l śmietany kremówki
8 łyżek cukru
miąższ z laski wanilii
4 listki białej żelatyny
10 dag mascarpone
espresso do posypania
SOS:
30 dag konfitury truskawkowej
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z pomarańczy
Kroki przygotowania:
Tarta waniliowa
CIASTO:
wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę na tartę (o śr. 28 cm) oprószamy mąką, wylepiamy ciastem, tworząc rant, wstawiamy na 30 min do lodówki. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, przysypujemy np. grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia, zapiekamy 25 min w temp. 180°C (po 15 min usuwamy papier z obciążeniem).
KREM:
kremówkę gotujemy, aż zredukuje się do 400 ml, dodajemy cukier i miąższ z wanilii, mieszamy, aż cukier się stopi. Dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy i studzimy. Mascarpone ucieramy na puch.
SOS:
konfitury truskawkowe podgrzewamy, ucieramy z mąką i sokiem (można zmiksować). Ostudzonymi smarujemy ciasto, odstawiamy na 30 min.
Wykładamy krem waniliowy, wygładzamy wierzch, wstawiamy na 5 godz. do lodówki. Na koniec oprószamy espresso. Tarta jest gotowa do zjedzenia.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


