Reklama

Przepis na tartę waniliową z żurawiną

Składniki:

CIASTO:
25 dag mąki
szczypta soli
15 dag masła
łyżka tłuszczu do formy
KREM:
laska wanilii
400 ml mleka
300 ml śmietany
3 jajka
15 dag cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
25 dag świeżych żurawin
5 dag płatków migdałowych

Kroki przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Mąkę ze szczyptą soli siekamy z zimnym masłem i zagniatamy
dodając tylko tyle wody
aby powstało gładkie
delikatne ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkowujemy cienko i wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 23 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 min do piekarnika. Wyjmujemy
studzimy.
Na krem: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół
nożem zeskrobujemy ziarenka i razem z laską wrzucamy do mleka wymieszanego ze śmietanką. Podgrzewamy
mieszając. Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel
dodajemy mąkę
kukurydzianą
mleko z wanilią i śmietanką
stale ubijając. Wylewamy na podpieczony spód
rozrzucamy trochę żurawin i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 min
następnie obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 15 min. Podajemy na ciepło lub na zimno
posypując świeżymi żurawinami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama