
Tarta z batatów i fasoli z koniakiem
Tą tartą zaskoczycie niejednego łasucha!
Składniki:
10 dag masła
20 dag mąki pszennej
żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1/2 kg batatów
puszka fasoli kidney
3 jajka + białko
3/4 szklanki cukru
3 łyżki koniaku
20 dag śmietany 18%
Kroki przygotowania:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, żółtko, zimną wodę i szczyptę soli, a następnie wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę. Przykrywamy folią aluminiową, na wierzch wysypujemy suchą fasolę, wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Robimy nadzienie: obrane bataty kroimy w grubą kostkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą, jajkiem, białkiem, cukrem, koniakiem oraz śmietaną, miksujemy na purée. Z formy zdejmujemy folię z fasolą, na podpieczonym spodzie rozkładamy fasolowo-batatowe purée, całość pieczemy jeszcze ok. 40 min w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Porady:
Czerwona fasola kidney, zwana też nerkowatą, ma charakterystyczny mączny smak - dlatego tak dobrze sprawdza się w wypiekach. Jeżeli dodamy do niej bataty - całość będzie wyśmienita!
Zobacz też: Krem z batatów i jabłek

