
Tarta z białą czekoladą
- mąka pszenna: 320 g
- cukier puder: 20 g
- cukier waniliowy: 13 g
- masło: 220 g
- żółtko: 5 g
- sól: 1 g
- bułka tarta: 20 g
- dżem owocowy: 30 g
- śmietana 36%: 600 ml
- żelatyna: 8 g
- woda: 105 g
- biała czekolada: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Blaszka: foremkę na ciasto o średnicy 24 cm smarujemy masłem oraz posypujemy bułką tartą.
krok 2
Ciasto: mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło, żółtka, sól oraz 45 ml zimnej wody. Palcami łączymy składniki, w kruszonkę, następnie zagniatamy szybko jednolite ciasto. Tworzymy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
krok 3
Wałkowanie: ciasto układamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek – wykładamy nim formę, dociskając, a nadmiar odcinamy. Nakłuwamy je widelcem i na 30 minut wkładamy do lodówki.
krok 4
Pieczenie: w czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce nagrzewamy piekarnik do 180°C. Spód na tartę z białą czekoladą pieczemy 25 minut.
krok 5
Krem: 150 ml śmietanki mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszone 150 g czekolady, mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
krok 6
Żelatyna: przekładamy ją do garnuszka dodajemy 60 ml wody i pozostawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Nie doprowadzamy do zagotowania żelatyny. Chłodzimy.
krok 7
Krem czekoladowy: pozostałą część kremówki ubijamy na sztywny krem. Wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wolnym strumieniem wlewamy płynną żelatynę – mieszamy na niskich obrotach miksera.
krok 8
Wykończenie: na kruche ciasto wykładamy krem czekoladowy, wkładamy na 20 minut do lodówki, żeby stężało. Dekorujemy dżemem oraz borówkami. Wierzch posypujemy płatkami czekolady.

