Reklama

Przepis na pyszną bobotartę

Składniki:

15 dag mąki
7 łyżek masła
sól
2 łyżki oliwy
45 dag bobu
3 cebulki dymki
100 ml śmietanki
6 dużych jajek
świeżo mielony pieprz
15 dag sera feta, grubo rozdrobnionego
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
5 łyżek pecorino, drobno startego
kilka plasterków cienko krojonej szynki dojrzewającej (można pominąć)

Kroki przygotowania:

Z mąki, masła, 1 i 1/2 łyżki zimnej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Rozwałkowujemy, wylepiamy wysmarowaną oliwą formę na tartę (śr. 20 cm). Przykrywamy pergaminem lub folią, na wierzch rozsypujemy np. groch, fasolę lub specjalne ceramiczne kulki i pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C. Bób gotujemy przez 20 min, pod koniec gotowania solimy, osączamy, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Dymkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy i zmiękczamy przez 1 min. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy, łączymy z bobem, cebulą, rozdrobnioną fetą, posiekaną miętą i 4 łyżkami startego pecorino. Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałym pecorino i pieczemy przez 20–25 min. Podajemy na ciepło, z kilkoma plasterkami cienko krojonej szynki dojrzewającej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama