Porady:
- Żeby zapobiec wybrzuszaniu się spodu na tartę, przed włożeniem go do piekarnika warto obciążyć go przy pomocy suchej fasoli lub ryżu.
- Podany powyżej prosty przepis na tartę z borówkami zakłada użycie foremki o średnicy 31 cm. Ciasto można oczywiście przygotować w blaszce o innych wymiarach, jednak należy wtedy odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników oraz dostosować czas pieczenia.
- Masło potrzebne do przygotowania kruchego ciasta powinno być dobrze schłodzone. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ilość zawartego w nim tłuszczu – powinien on stanowić co najmniej 82% produktu.
- Jak zrobić tartę z borówkami poza sezonem letnim? Żaden problem – możemy z łatwością zastąpić je mrożonymi owocami.
- Kruche ciasto można przygotować ręcznie lub przy pomocy malaksera. Nie należy wyrabiać go zbyt długo, inaczej będzie zbyt twarde.
- Jeśli chcemy upiec deser z owocami dla osób chorych na celiakię lub z różnych powodów unikających produktów pszennych, możemy zrobić kruche ciasto bezglutenowe. Należy wtedy wykorzystać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Sprawdzi się także skrobia ryżowa lub z tapioki.
- Spód deseru warto posmarować dżemem jagodowym przed wyłożeniem kremu. Dzięki temu wzmocnimy smak i aromat leśnych owoców.
- Tarta z borówkami i mascarpone będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodamy do kremu aromat lub cukier waniliowy. Możemy także wzbogacić go sokiem cytrynowym lub skórką otartą z pomarańczy dla kwaskowego, świeżego efektu.
- Krucha tarta z borówkami amerykańskimi może zostać przyrządzona w wersji fit. Treściwy krem z mascarpone warto zamienić wtedy na skyr, a cukier na ksylitol. Spód da się przyrządzić na przykład na bazie oleju kokosowego i mąki migdałowej, która ma niski indeks glikemiczny.
- Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na tarty z owocami.
Notka redakcyjna:
Tarta z borówkami – inne wersje
Połączenie kruchego ciasta i świeżych leśnych owoców smakuje wprost fantastycznie. Wypiek można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego najpopularniejszą wersją jest aksamitna tarta z mascarpone i borówkami. Dodatek włoskiego serka śmietankowego sprawia, że całość zyskuje cudowną, kremową konsystencję. Fanom słodkich deserów na kruchym spodzie polecamy także spróbowanie takich wariantów jak:
- tarta z białą czekoladą i borówkami – nadzienie przygotowuje się na bazie schłodzonego mascarpone lub śmietany i roztopionej w kąpieli wodnej słodkiej, kakaowej tabliczki (mogą być też dropsy lub kropelki do wypieków). Powstaje w ten sposób apetyczny krem czekoladowy ganache, na którym lądują świeże borówki.
- tarta z malinami i borówkami – warto łączyć ze sobą różne owoce sezonowe. Żeby całość nie wyszła za słodka, można pokusić się o dodatek białej lub czerwonej porzeczki. Równie dobrze sprawdzi się delikatnie kwaskowaty agrest.
- tarta z borówkami i budyniem – innym razem spód warto też wypełnić waniliową masą na bazie mleka, cukru, żółtka i mąki. Z takich składników powstaje pyszny, kremowy, domowy budyń, który przydaje się do różnorodnych warstwowych wypieków. Jeśli zależy nam na czasie, możemy też rozmieszać produkt w proszku z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
- tarta z borówkami i kruszonką – przepis dla miłośników klasycznych ciast z owocami. Zrobienie lekko rumianej, chrupiącej posypki nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zagnieść ze sobą schłodzone masło, cukier i mąkę pszenną. Gotową kruszonkę dzieli się na kawałki o nierównomiernym kształcie i układa się na wierzchu ciasta.
Z czym podawać tartę z borówkami?
Za przygotowanie tarty z borówką amerykańską najlepiej zabrać się w lipcu lub sierpniu, kiedy łatwo o świeże, dorodne owoce. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie – jest nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentuje. Podana w towarzystwie filiżanki cappuccino lub kubka mrożonego latte z pewnością zachwyci wszystkich gości.
W letnie, upalne popołudnia warto pokusić się o zaserwowanie tarty z kremem i borówkami w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Można ją także ozdobić przy pomocy bitej śmietany i gęstej polewy kakaowej. Sprawdzą się także płatki migdałów, wiórki kokosowe lub czekoladowe. Jeśli chcemy, żeby tarta borówkowa pięknie prezentowała się na przyjęciu w ogrodzie, udekorujmy ją świeżymi ziołami – bazylią, miętą lub melisą. Świetnie wyglądają też płatki kwiatów, na przykład róży lub chabru lub nagietka. W najprostszej wersji można ograniczyć się do obsypania wierzchu ciasta cukrem pudrem.