Reklama

Tarta z borówkami najlepiej smakuje latem, kiedy świeże produkty są łatwo dostępne. Połączenie kruchego ciasta, kremu śmietanowego z mascarpone i dorodnych owoców z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Dodatkowo podana poniżej receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tartę z borówkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto na tartę borówkową: mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski z solą i 30 g cukru pudru. Masło kroimy w kostkę i dodajemy je do suchych składników. Rozcieramy je w palcach na kruszonkę. Dodajemy jajko. Zagniatamy całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • krok 2

    Pieczenie spodu: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek i przekładamy do formy na tartę o średnicy 31 cm. Dociskamy je do spodu i rantów, po czym nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w 180°C przez około 25 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

  • krok 3

    Krem z mascarpone: ubijamy śmietanę, aż stanie się puszysta. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. W oddzielnej misce ucieramy serek mascarpone. Dodajemy po łyżce do masy śmietanowej, aż uzyskamy gęsty krem. Nie miksujemy go zbyt długo, żeby się nie zwarzył.

  • krok 4

    Tarta z borówkami: wykładamy krem na wystudzony spód. Wyrównujemy go szpatułką. Układamy na nim umyte i osuszone owoce. Możemy posmarować wierzch tarty odrobiną galaretki, żeby borówki ładnie się błyszczały.

Porady:

  • Żeby zapobiec wybrzuszaniu się spodu na tartę, przed włożeniem go do piekarnika warto obciążyć go przy pomocy suchej fasoli lub ryżu.
  • Podany powyżej prosty przepis na tartę z borówkami zakłada użycie foremki o średnicy 31 cm. Ciasto można oczywiście przygotować w blaszce o innych wymiarach, jednak należy wtedy odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników oraz dostosować czas pieczenia.
  • Masło potrzebne do przygotowania kruchego ciasta powinno być dobrze schłodzone. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ilość zawartego w nim tłuszczu – powinien on stanowić co najmniej 82% produktu.
  • Jak zrobić tartę z borówkami poza sezonem letnim? Żaden problem – możemy z łatwością zastąpić je mrożonymi owocami.
  • Kruche ciasto można przygotować ręcznie lub przy pomocy malaksera. Nie należy wyrabiać go zbyt długo, inaczej będzie zbyt twarde.
  • Jeśli chcemy upiec deser z owocami dla osób chorych na celiakię lub z różnych powodów unikających produktów pszennych, możemy zrobić kruche ciasto bezglutenowe. Należy wtedy wykorzystać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Sprawdzi się także skrobia ryżowa lub z tapioki.
  • Spód deseru warto posmarować dżemem jagodowym przed wyłożeniem kremu. Dzięki temu wzmocnimy smak i aromat leśnych owoców.
  • Tarta z borówkami i mascarpone będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodamy do kremu aromat lub cukier waniliowy. Możemy także wzbogacić go sokiem cytrynowym lub skórką otartą z pomarańczy dla kwaskowego, świeżego efektu.
  • Krucha tarta z borówkami amerykańskimi może zostać przyrządzona w wersji fit. Treściwy krem z mascarpone warto zamienić wtedy na skyr, a cukier na ksylitol. Spód da się przyrządzić na przykład na bazie oleju kokosowego i mąki migdałowej, która ma niski indeks glikemiczny.
  • Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na tarty z owocami.

Notka redakcyjna:

Tarta z borówkami – inne wersje

Połączenie kruchego ciasta i świeżych leśnych owoców smakuje wprost fantastycznie. Wypiek można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego najpopularniejszą wersją jest aksamitna tarta z mascarpone i borówkami. Dodatek włoskiego serka śmietankowego sprawia, że całość zyskuje cudowną, kremową konsystencję. Fanom słodkich deserów na kruchym spodzie polecamy także spróbowanie takich wariantów jak:

  • tarta z białą czekoladą i borówkami – nadzienie przygotowuje się na bazie schłodzonego mascarpone lub śmietany i roztopionej w kąpieli wodnej słodkiej, kakaowej tabliczki (mogą być też dropsy lub kropelki do wypieków). Powstaje w ten sposób apetyczny krem czekoladowy ganache, na którym lądują świeże borówki.
  • tarta z malinami i borówkami – warto łączyć ze sobą różne owoce sezonowe. Żeby całość nie wyszła za słodka, można pokusić się o dodatek białej lub czerwonej porzeczki. Równie dobrze sprawdzi się delikatnie kwaskowaty agrest.
  • tarta z borówkami i budyniem – innym razem spód warto też wypełnić waniliową masą na bazie mleka, cukru, żółtka i mąki. Z takich składników powstaje pyszny, kremowy, domowy budyń, który przydaje się do różnorodnych warstwowych wypieków. Jeśli zależy nam na czasie, możemy też rozmieszać produkt w proszku z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
  • tarta z borówkami i kruszonką – przepis dla miłośników klasycznych ciast z owocami. Zrobienie lekko rumianej, chrupiącej posypki nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zagnieść ze sobą schłodzone masło, cukier i mąkę pszenną. Gotową kruszonkę dzieli się na kawałki o nierównomiernym kształcie i układa się na wierzchu ciasta.

Z czym podawać tartę z borówkami?

Za przygotowanie tarty z borówką amerykańską najlepiej zabrać się w lipcu lub sierpniu, kiedy łatwo o świeże, dorodne owoce. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie – jest nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentuje. Podana w towarzystwie filiżanki cappuccino lub kubka mrożonego latte z pewnością zachwyci wszystkich gości.

W letnie, upalne popołudnia warto pokusić się o zaserwowanie tarty z kremem i borówkami w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Można ją także ozdobić przy pomocy bitej śmietany i gęstej polewy kakaowej. Sprawdzą się także płatki migdałów, wiórki kokosowe lub czekoladowe. Jeśli chcemy, żeby tarta borówkowa pięknie prezentowała się na przyjęciu w ogrodzie, udekorujmy ją świeżymi ziołami – bazylią, miętą lub melisą. Świetnie wyglądają też płatki kwiatów, na przykład róży lub chabru lub nagietka. W najprostszej wersji można ograniczyć się do obsypania wierzchu ciasta cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama